reklame for smiaa
Menu
Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på fredagens pressekonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

FHI frykter smittespredning på fester og i fadderuka

Studiestart nærmer seg med stormskritt. Folkehelseinstituttet er bekymret for fadderuka etter flere smittetilfeller på fester den siste tiden

Av NTB | 07.08.2020 16:27:33

Utdanning: – Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

– Det er viktig at studenter kan møtes og bygge sosiale nettverk, men vi advarer mot å samle store mengder folk, særlig blandet med alkohol, uttalte hun.

Det er avdekket 28 tilfeller av koronasmitte etter en rekke fester vest i Oslo i helgen. Flere smittetilfeller i Bergen knyttes også til de festene.

– Jeg tror ikke vi skal peke på ungdom. Jeg tror òg vi kan se at mange voksne i sommer har slappet litt ekstra av, men vi ser jo at det er en økt smitte blant ungdom, sa Høie.

Statsråden fremhevet at det fremdeles er viktig at ungdom tar ansvar under pandemien.

– Det er viktig for oss å få fram òg til ungdom at selv om de ikke føler at de er i risikogruppen, så ser vi at de kan spille en viktig rolle i smittespredningen, og det betyr at de kan bringe smitten videre både til foreldre, besteforeldre og søsken som er i risikogruppen, sa han.

– Arrangørene har gjort en jobb for å lage gode studiestarter i tråd med retningslinjene, som har krevd mye nytenking. Det er de samme retningslinjene som ligger til grunn når studiestarten starter, som arrangørene har planlagt for, sier leder i NSO, Andreas Trohjell.

Han understreker at fadderukene spiller en viktig rolle for studentenes trivsel.

– Uten fadderuker frykter vi at antallet studenter som lider av ensomhet, vil øke, og at dette vil gi mer frafall, sier Trohjell.

– Psykisk helse og tilhørighet er viktig for gjennomføring av utdanning. Her er studiestart et av de mest effektive tiltakene, legger han til.

Han understreker likevel at det også er viktig at hver enkelt student tar ansvar for å overholde smitteverntiltakene.

Vold advarer om at viruset lett kan spre seg og starte store utbrudd. Hun fremhevet også at unge ofte får milde symptomer på koronasmitte.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie tror at de fleste har fått med seg kravet om maks 20 personer på private sammenkomster og énmetersregelen.

Også Norsk studentorganisasjon (NSO) understreker at studentene og studentorganisasjonene er klar over viktigheten av gode smittevernrutiner.

(©NTB)

Flere nyheter: