Menu
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB

Flere smittede, flere innleggelser og økt R-tall

Det høyeste antallet smittetilfeller på en uke siden pandemiens start, flere innleggelser i sykehusene og et R-tall på 1,4. Slik oppsummerer FHI uka som gikk.

Av NTB | 17.03.2021 15:53:16

Medisin og helse: I forrige ukerapport viste Folkehelseinstituttets utregninger at R-tallet i Norge var på 1,33. Nå er tallet justert opp til 1,4 nasjonalt, og FHI mener at dette er det gjennomsnittlige R-tallet siden 22. februar.

Et reproduksjonstall på 1,4 betyr at 100 koronasmittede gir viruset videre til 140 personer. R-tallet er det høyeste på ett år i Norge, men FHI understreker at det er betydelige forskjeller mellom fylkene.

Økningen i R-tallet kommer etter en kraftig hopp i tallet på smittede sist uke.

Totalt ble det påvist 5.337 koronatilfeller i Norge, en økning på 28 prosent fra uka før, og det høyeste antall meldte tilfeller på én uke siden pandemiens start, ifølge Folkehelseinstituttets ukerapport for uke 10.

– I deler av landet er det nå en rask økning av insidens av både tilfeller og sykehusinnleggelser. Dette skyldes trolig at nye virusvarianter er blitt dominerende. Situasjonen er alvorlig i flere kommuner på Østlandet, skriver FHI i ukerapporten.

Folkehelseinstituttet anslår at 72 prosent av dem som er smittet med koronaviruset i Norge nå, er smittet med den engelske virusmutasjonen.

Andelen fordeler seg ulikt mellom landets fylker og er høyest i Oslo (82 prosent) og Vestfold og Telemark (73 prosent), og lavest i Nordland (6 prosent) og Agder (15 prosent).

Det ble utført 190.223 koronatester i uke 10. Andelen positive prøver var 2,81 prosent.

Ifølge FHI er dette tallet det høyeste på én uke siden slutten av mars 2020.

Det er en økende trend i nye innleggelser i alle aldersgrupper mellom 30–79 år. Den siste uka er åtte personer under 30 år lagt inn på sykehus med koronasmitte, og det er 20 nye innleggelser i aldersgruppen 30–39 år, dobbelt så mange som uka før.

I alt er har det vært 385 nye sykehusinnleggelser med covid-19 som hovedårsak de siste fire ukene. Medianalderen blant de innlagte er 55 år, mens 63 prosent er menn. Blant de 153 nye covid-pasientene i forrige uke, var 78 født utenfor Norge.

Til tross for en økning i meldte tilfeller og en økende trend i nye sykehusinnleggelser ligger dødsfallene på et lavt nivå. I forrige uke ble det meldt om fem dødsfall.

Oslo hadde klart flest meldte tilfeller per 100.000 innbyggere (471 i uke 9 og 10 samlet), etterfulgt av Viken (287) og Vestfold og Telemark (219).

Det har også vært et økende antall koronasyke personer som har blitt lagt inn på sykehus i Norge den siste uka. Totalt ble 153 personer lagt inn på sykehusene i forrige uke.

Flere nyheter: