Menu
Onsdag var det pressekonferanse etter at det ble kjent at Johan H. Andresens selskap Ferd kjøper NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo for minst 3,75 milliarder kroner. Fra venstre: Konsernsjef Morten Borge i Ferd, Ferds eier og styreleder Johan H. Andresen, NRKs styreleder Birger Magnus og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ferd tar over Marienlyst, NRK sikter mot Oslo øst

Johan H. Andresens selskap Ferd kjøper NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo for minst 3,75 milliarder kroner.

Av NTB | 26.02.2020 14:16:26

Kultur og underholdning: Avtalen sikrer NRK finansiering til å realisere et nytt hovedkontor. Ferd har ambisjoner om å skape en ny, inkluderende og skapende bydel som forener historien til NRK med kunnskapsmiljøene rundt, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Vi er glade, stolte og ydmyke overfor den oppgaven som venter. Vi vil skape en bydel som forener NRKs historie, kunnskapsmiljøene ved Universitetet på Blindern og Oslos behov for å bli en grønnere, mer skapende og inkluderende by, sier styreleder Johan H. Andresen i Ferd.

Arbeidet med regulering av tomta, som er på 80 til 90 mål, vil foregå i takt med NRKs flytteplaner. Det nye prosjektet har fått navnet Lyst.

– Vi håper å ha det klart i løpet av inneværende år, men det viktigste er at vi finner den aller beste tomta for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som etterlyser flere alternativer i indre Oslo øst.

Han sier til Kampanje at NRK er blitt tilbudt flere tomter både på Bryn, Økern og området i Gamle Oslo.

Eriksen sa på pressekonferansen at planene om flytting ble drøftet allerede i 2013 med daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap). Salget avhenger av at det blir godkjent av kulturminister Abid Raja (V).

– Jeg regner med at styret i NRK kommer til generalforsamlingen med en sak om dette, noe som er nødvendig for å gjennomføre salget. Det er ikke naturlig for meg å kommentere dette ytterligere før generalforsamlingen har behandlet saken. Det er NRK og kjøper som må ta videre spørsmål, sier Raja til Kampanje.

– De hadde det totalt sett beste tilbudet. Kontrakten med Ferd gir oss den tiden vi trenger for å finne den best mulige tomta for NRK, sier kringkastingssjefen.

Avtalen gir NRK en minimumspris på 3,75 milliarder kroner ved salg. Den endelige prisen avhenger av hvilken regulering som blir vedtatt for området. På en pressekonferanse onsdag ble det anslått en sum oppad til 5 milliarder kroner.

– NRK har en viktig beredskapsrolle og et samfunnsoppdrag som innebærer virksomhet døgnet rundt hele året. Derfor har det vært avgjørende for oss med en kontrakt som er fleksibel, og som garanterer at NRK til enhver tid har et operativt hovedkontor. Det har vi fått gjennom avtalen med Ferd, sier Eriksen.

Det er ikke avklart hvor NRKs nye hovedkontor skal ligge. Ambisjonen er å finne og kjøpe en tomt i løpet av 2020.

For NRK er avtalen med Ferd et viktig skritt på veien mot et nytt hovedkontor i Oslo-området.

Flere nyheter: