reklame for Sheiken Bowling
Menu
Gravemaskiner har jobbet natt og dag siden fem år gamle Rayan falt ned i en 32 meter dyp brønn i Marokko tirsdag. Foto: AP / NTB

Femåring funnet død i brønn etter massiv leteaksjon i Marokko

Den lille gutten som falt ned i en brønn i Marokko, ble erklært død da redningsmannskapene endelig fikk hentet ham ut etter fem døgn.

Av NTB | 05.02.2022 23:06:40

kultur og underholdning: – Etter den tragiske ulykken som kostet barnet Rayan Oram livet, ringte hans majestet kong Mohammed VI foreldrene til gutten som døde etter at han falt ned i brønnen, heter det i en uttalelse fra det marokkanske hoffet sent lørdag kveld.

Den fem år gamle gutten falt ned i en 32 meter dyp brønn i den avsidesliggende landsbyen Ighrane i Chefchaouen-provinsen.

I fem dager har den komplekse og risikable redningsoperasjonen vakt oppmerksomhet ikke bare i Marokko og nabolandene, men også verden rundt.

Gravemaskiner har de siste dagene fjernet store masser rundt den dype brønnen. Lørdag ettermiddag gikk redningsmannskaper inn i en tunnel som de laget for å komme fram til stedet der gutten befinner seg. Et medisinsk team var sammen med dem, for håpet var å finne gutten i live.

Etter flere timer med møysommelig graving for hånd for å unngå at jorda raser over gutten og redningsmannskapene, klarte de sent samme kveld å nå fram til femåringen.

Mannskapene senket tidligere i uka oksygen, vann og mat ned i brønnen, men det var uklart om han har vært i stand til å benytte seg av dette.

Et kamera som også ble senket ned i brønnen, viste at gutten lå på siden, men det var umulig å fastslå hvilken tilstand han var i.

Den dramatiske redningsaksjonen i Marokko har skapt engasjement i hele Nord-Afrika. Hundretusener av marokkanere og folk i nabolandene har fulgt redningsarbeidet på TV. Engasjementet er også stort i sosiale medier, der emneknaggen #SaveRayan har bidratt til at meldinger med støtte og bekymring strømmer inn fra hele verden.

Også kongen har fulgt redningsinnsatsen tett, opplyser hoffet lørdag. Kongen hadde «instruert myndighetene til å bruke alle tilgjengelige midler for å grave gutten ut av brønnen og returnere ham i live til foreldrene», og han hyller mannskapene for forsøket.

Flere hundre landsbybeboere og andre har de siste dagene samlet seg sammen med guttens foreldre for å følge redningsoperasjonen. Mange forsøkte å oppmuntre redningsmannskapene gjennom religiøse sanger og bønn.

– Jeg har fortsatt håp om at barnet mitt vil komme i live ut av brønnen, sa Rayans far til TV-stasjonen 2M fredag kveld, da han takket alle involverte og de som har sendt støtteerklæringer.

– Graverne støtte på en hard stein på veien og var svært forsiktige for å unngå ras eller sprekker, sa redningsleder Abdelhadi Tamrani og legger til at det tok fem timer å få bort steinen på forsvarlig vis.

Fjellandsbyen Ighrane med rundt 500 innbyggere er full av dype brønner, hvorav de fleste har lokk. Mange av brønnene brukes for å vanne cannabisavlingene som er den primære inntektskilden for mange i den fattige, skrinne regionen ved de marokkanske Rif-fjellene.

En AP-reporter på stedet rapporterer at gutten var pakket inn i et gult teppe etter at han ble tatt ut av tunnelen og til en ventende ambulanse. Kort tid senere opplyste Marokkos konge at gutten var død.

Faren har fortalt at han holdt på å reparere brønnen da sønnen falt.

Arbeidet med å grave ut den horisontale tunnelen fram til der gutten ligger, har vært komplekst og risikabelt.

(©NTB)

Flere nyheter: