Menu
Foto: Hannah A. Bullock, Azaibi Tamin / AP / NTB

Fem smittebølger ventet i år

Vi blir ikke kvitt Covid-smitte med det første. Viruset mutrer raskt og vi kan få opp til fem smittebølger i året, ikke ett utbrudd årlig som med sesonginfluensa.

Av Egil M Solberg | 20.07.2022 07:49:17

Koronapandemi: Viruset herjer fortsatt og mange er allerede blitt syke flere ganger av viruset og det vil være den nye normalen tror forskere.

– Pandemien har tatt en uventet vendig, sier Dr Stephen Kissler, epidemiolog ved Harvard, til The Guardian.

Vi må lære å leve med viruset og må forvente å bli smittet opp til flere ganger i året.

– Vi hadde forventet sterke vinterbølger, men ikke mye smitte utenfor vintermånedene, sier Kissler.

Nå som mutasjonene er mindre farlige og vi har fått beskyttelse med vaksiner og motstoffer ved smitte, er det ikke så mange som mister livet av sykdommen lenger, men den skaper et høyt sykefravær.

– Vi er i et annet landskap nå. Det faktum at nye varianter oppstår i rask rekkefølge, er det mest overraskende, og det har endret måten smittebølgene ser ut, sier epidemiologen.

Reinfeksjon etter 28 dager

Australian Health Protection Principal Committee informerte denne uka om at reinfeksjoner av virusvariantene BA.4 og BA.5 kan forekomme så tidlig som 28 dager etter gjennomgått covid-19.

– Det virker nesten som om hastigheten på utskifting av nye varianter har akselerert. Hver covidbølge gir ikke lenger sjokkerende høye dødstall, men det merkes fortsatt over hele landet, sier professoren.

Sykehus, som allerede prøver å få bukt med massive operasjonsetterslep, opplever enorm belastning på grunn av ansattefravær.

Flere nyheter: