Menu
En pil står i en vegg etter at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue i Kongsberg sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fem personer drept og to skadd på Kongsberg

Fem personer ble drept og to skadd av en mann med pil og bue på Kongsberg. Mannen er pågrepet, og politiet tror han handlet alene.

Av NTB | 14.10.2021 00:37:51

Kriminalitet og rettsvesen: – Det er fem drepte og to som er skadd. Den ene skadde er en politimann som var i butikken på sin fritid, sier Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse klokken 23.15 onsdag kveld.

Han sier at de pårørende – så langt han vet – er varslet.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas.

NTB får torsdag kveld opplyst at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser.

Aas bekrefter at det var en konfrontasjon mellom politiet og gjerningsmannen før han kom seg unna politiet. Ingen politifolk ble skadd i denne konfrontasjonen. Litt senere ble han pågrepet. I forbindelse med pågripelsen ble det avfyrt varselskudd.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

En Coop Extra-butikk i Kongsberg sentrum er blant åstedene.

Onsdag kveld var fortsatt store deler av sentrum sperret av. Politiet opplyser at det er fordi de må få kontroll over åstedene. Hvert av stedene der en person har blitt skadd eller drept, er et åsted, og krimteknikere jobbet onsdag kveld på disse stedene.

– De drepte har tilknytning til området dette skjedde i. Det er naturlig, sier Aas.

Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sier Aas.

I tillegg til politiet fra Sørøst, bidro politiet fra Oslo og beredskapstroppen i aksjonen. Flere luftambulanser ble sendt til stedet.

Mannen er tatt med til Drammen politistasjon. Han har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarer.

Flere av de skadde ble kjørt til sykehuset på Kongsberg, mens Drammen sykehus ble satt i beredskap. Oslo universitetssykehus tok på seg ansvaret for å koordinere AMK-operasjonen.

I tillegg ble åtte ambulanser sendt fra Oslo, bekrefter pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate i Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde.

Politiet har ifølge henne onsdag kveld gått rundt med lommelykter og sett gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Monica Mæland (H) sa på en pressekonferanse klokken 22.45 at de er orientert om saken.

– Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sa Solberg.

Hun sa at hennes tanker går til dem som er rammet av hendelsen og deres nærmeste.

Jonas Gahr Støre (Ap), som tar over som statsminister torsdag, har blitt orientert av Mæland.

– Det vi har fått høre fra Kongsberg i kveld, vitner om at en grusom og brutal handling er begått, uttaler Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Også han uttrykker medfølelse med de berørte og deres familier.

– Det er en tragedie for alle dem som er berørt. Jeg har ikke ord, sier Sand til VG.

Det er blitt opprettet et senter der pårørende og andre involverte kan få bistand på Gyldenløve Hotell, skriver Laagendalsposten.

– Vi prøver å løse situasjonen og ivareta dem som er berørt på ulike måter, sier ordføreren.

Politiet har også opprettet en tipstelefon i saken. Nummeret er 47696400.

Sørøst politidistrikt politidistrikt skriver i en pressemelding klokken ved 0.15-tiden torsdag at de ikke vil komme med noen oppdateringer før torsdag morgen.

Politiet fikk klokken 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. 18.47 ble mannen pågrepet.

Et større område i sentrum ble sperret av og evakuert, og det var en omfattende politioperasjon.

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

Kripos ankom onsdag kveld Kongsberg for å bistå.

Ordfører Kari Anne Sand sier kommunen har mobilisert og satt krisestab for å kunne ta imot berørte.

Flere nyheter: