reklame
Menu
Norsk Industris leder Stein Lier Hansen (t.v.) og Fellesforbundets leder Jørn Eggum gjenopptok mandag forhandlingene i frontfaget. Kort tid etter ble det brudd i forhandlingene.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fellesforbundet brøt lønnsforhandlinger like etter restart

Bare et par timer etter at partene igjen satte seg til forhandlingsbordet, ble det brudd i lønnsoppgjøret mellom Norsk Industri, Fellesforbundet og Parat.

Av NTB | 03.08.2020 15:32:49

Arbeidsliv: – Det er brudd i forhandlingene for frontfagsoppgjøret. Det var Fellesforbundet som begjærte forhandlingene mellom partene for avsluttet mandag 3. august, skriver partene i en felles pressemelding mandag.

– Dermed er det klart at Fellesforbundet og Norsk Industri må ha hjelp fra Riksmekleren for å komme videre, heter det videre.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen vil møte hos Riksmekleren i Oslo for å avtale videre prosess tirsdag klokken 10.

De koronautsatte forhandlingene ble gjenopptatt klokken 13 mandag, men ifølge Fellesforbundet var det allerede ved 14-tiden klart at «forhandlingene ikke kom til å gå noen vei».

Etter det NTB forstår, var det for stor avstand mellom arbeidstakernes krav og tilbudsviljen i Norsk Industri.

– Når arbeidsgiver ikke er villig til å diskutere våre krav, har vi behov for riksmeklerens hjelp for å komme videre, sier Eggum i en pressemelding.

Parats forhandlingsleder Kjell Morten Aune legger ansvaret for bruddet på Norsk Industri og frykter en konflikt som følge av manglende vilje til dialog.

– Koronakrisen tar vi på største alvor, men pandemien kan ikke føre til at partene i arbeidslivet ikke kan gjøre fornuftige endringer i gjeldende tariffavtaler, sier han i en pressemelding.

– Flere av våre krav har ingen økonomiske konsekvenser for arbeidsgiver, men her møter vi en motpart uten vilje eller evne til å diskutere fornuftige krav, sier Parats forhandlingsleder.

Teknisk beregningsutvalg anslo i juni en prisvekst på bare 1,2 prosent i år. Det lave anslaget skyldes koronautbruddets innvirkning på norsk økonomi og lave strømpriser. Anslaget er imidlertid beheftet med stor usikkerhet.

Bruddet betyr at oppgjøret nå går videre til Riksmekleren. Fristen for å komme til enighet er midnatt mellom 20. og 21. august.

Årets lønnsoppgjør hadde akkurat startet da Norge stengte ned for å hindre spredning av koronavirus. 13. mars ble oppgjøret derfor satt på pause.

Parat er en del av frontfaget og forhandler med Norsk Industri parallelt med Fellesforbundet.

I det såkalte frontfaget, som startet opp igjen mandag, forhandler Fellesforbundet fra LO med NHO-forbundet Norsk Industri. Utfallet av dette oppgjøret legger viktige føringer for de påfølgende lønnsoppgjørene.

Flere nyheter: