Menu
Det er lite som tyder på at Aleksandr Bolsjunov og resten av russerne kommer tilbake til verdenscupen denne sesongen. Foto: Annika Byrde / NTB.

Felles nordisk press mot FIS for fortsatt utestengelse av russere

FIS-styremedlemmene Erik Røste og Mats Årjes mener skiidretten fortsatt må reagere mot Russland. Røste tror ikke på russisk deltakelse i vinter.

Av NTB | 20.10.2022 10:31:10

Krig og konflikter: Styret i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) er ventet å fatte en endelig beslutning om utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere fra deltakelse i konkurranser i FIS-regi for kommende sesong på styremøtet til helgen.

– Mitt standpunkt er veldig klart, noe det har vært helt siden februar. Det brutale angrepet på Ukraina og det ukrainske folket er meningsløst, og idretten må reagere. Det vil derfor overraske meg veldig om utestengelsen oppheves, skriver Erik Røste i en SMS til NTB.

Hans svenske kollega Mats Årjes er på samme linje og enda tydeligere enn Røste.

– Vi har det samme synet nå, og jeg forutsetter at den beslutningen som ble tatt i mars er den samme nå. Sånn må det være, sier han til nyhetsbyrået TT.

– Ingenting er forandret, og jeg har ingen indikasjoner på at det vil skje. Russiske utøvere blir ikke synlige i konkurranser i regi av FIS til vinteren, sa Uusitalo til den finske TV-kanalen YLE onsdag.

Uusitalo sier at han ikke har hørt om noen innen FIS som ønsker russerne og belaruserne tilbake på dette tidspunktet.

Fra både svensk og norsk hold har det vært antydet at boikott av verdenscupen kan bli aktuelt om det blir utfallet.

Profilerte utøvere som Ragnhild Haga, Linn Svahn og Maja Dahlqvist har alle lagt seg på den linjen.

Den finske kollegaen til Røste i FIS-styret, Martti Uusitalo, er helt sikker på at det ikke blir utøvere fra Russland og Belarus på startstreken i internasjonale skirenn til vinteren.

Mange nasjoner reagerte etter uttalelser fra FIS-generalsekretær Michel Vion i september, som kunne tolkes som at han satte døren på gløtt for russisk og belarusisk deltakelse internasjonalt allerede til vinteren.

Flere nyheter: