Menu
Johnson & Johnson-vaksinen trekkes fra et glass på et vaksinasjonssenter i New York. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

FDA har ikke funnet sammenheng mellom J & J-vaksinen og sjeldne blodpropper

USAs legemiddeltilsyn (FDA) opplyser fredag at de ikke har funnet årsakssammenheng mellom Johnson & Johnson-vaksinen og sjeldne blodpropptilfeller.

Av NTB | 10.04.2021 01:02:52

Medisin og helse: Flere tilfeller av sjeldne sykdomsforløp med blodpropp er blitt gransket i USA. Vaksinen er i likhet med AstraZeneca-vaksinen en vektorvaksine som bygger på sjimpansevirus.

Det granskes om også Johnson & Johnson-vaksinen kan føre til sjeldne blodpropptilfeller, slik norske forskere mener AstraZeneca-vaksinen kan gjøre.

– Vi har på nåværende tidspunkt ikke funnet en årsakssammenheng med vaksinen, og vi fortsetter vår granskning og behandling av disse sakene, opplyser FDA fredag.

FDA opplyser at det så langt er informert om «få individer» i USA som har fått et sykdomsforløp med blodpropp og lave blodplater etter å ha fått Johnson & Johnson-vaksinen.

– Begge tilstandene kan ha mange forskjellige årsaker, skriver FDA, og understreker at de vil komme med en oppdatering når de vet mer.

De første 60.000 dosene av Johnson & Johnson-vaksinen kommer til Norge neste uke. Folkehelseinstituttet håper å ha fått flere svar om sykdomsforløpene i USA innen den tid.

– Vi må få flere opplysninger for å vite om hendelsene som er rapportert etter vaksinasjon med Johnson & Johnson er av samme type som de som er blitt kjent etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen, har smitteverndirektør Geir Bukholm sagt til VG om granskningen i USA.

Johnson & Johnson er godkjent i EU og Norge, og en viktig brikke i de norske vaksineringsplanene.

Det europeiske legemiddeltilsynet EMA har fra før varslet at det er blitt gjort kjent med fire slike tilfeller i USA, hvorav ett var dødelig.

(©NTB)

Flere nyheter: