Menu
På vei inn til intense lønnsforhandlinger: LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid. Foto: Berit Roald / NTB

Fare for storstreik – to dager med mekling

To harde døgn venter partene før resultatet i årets lønnsoppgjør er klart, ellers blir det storstreik.

Av Egil M Solberg | 09.04.2021 09:02:48

Lønnsoppgjøret: Fredag formiddag klokka ti møtes partene i mellomoppgjør til mekling.

Da har LO og NHO to døgn på seg for å bli enige.

Hvis ikke kommer over 31.350 arbeidstakere til å gå ut i streik.

Meklingen vil foregå på hotell Opera i Oslo. Riksmekler Hans Wilhelm Rulands oppgave er å geleide partene fram til enighet. Fristen løper ut midnatt, natt til søndag.

Fire oppgjør

Egentlig er det fire lønnsoppgjør som foregår parallelt. Det største oppgjøret er mellom LO og NHO. Det omfatter 179.000 arbeidstakere. Her er 23.544 arbeidstakere klare til å streike, melder Fri Fagbevegelse.

Parallelt med dette mekler YS og NHO i de samme bransjene. Dette oppgjøret omfatter 15.683 arbeidstakere. YS har varslet streik for 4.130 medlemmer.

I tillegg til dette skal en forhandle bussbransjeavtalen for den delen som ikke er en del NHO-området. Bussbransjeavtalen er komplisert fordi den involverer to ulike arbeidsgiverforeninger og fire fagforbund i LO og YS.

I tillegg til LO-NHO-området kan det også bli streik Spekter, for bussene i Vy. Vy er ikke med i NHO, men i Spekter.

I denne delen av bussbransjeavtalen har LO 2.524 medlemmer, nesten alle er klare for å streike. YS har 1.293 medlemmer. Også de tar ut nesten alle.

I realiteten er det LO-NHO-oppgjøret som bestemmer om det blir streik eller ikke. De tre andre oppgjørene vil godta dette resultatet.

Til sammen gjør det at oppgjøret omfatter 198.500 arbeidstakere, og 31.348 av dem er streikeklare i prinsippet fra søndag morgen. Men siden de færreste jobber søndag, vil en streik bli effektiv først fra mandag morgen, skriver magasinet.

Flere nyheter: