reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Dette bildet ble tatt i Trondheim onsdag. Da våknet trønderne til snødekte gressplener. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fare for mye snø og snøskred i helga

Kom mai du skjønne hvite, kan de kanskje synge på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge. Det er meldt mye snø mange steder.

Av NTB | 16.05.2020 11:47:43

Vær: Lørdag formiddag er en rekke fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær. Det gjelder E134 over Haukeli, riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 Aurland-Hol og fylkesvei 53 Årdal-Tyin, opplyser Vegtrafikksentralen vest.

Meteorologisk institutt har utstedt farevarsler om mye snø for store deler av landet i 17. mai-helga.

I Rogaland er det ventet nedbør som snø over ca. 300–600 meter. Snøgrensen er ventet å være høyest lørdag kveld. I fjellet kan det komme 20–30 centimeter i løpet av 24 timer.

Tidligere i uka ble det utstedt et farevarsel på gult nivå om mye snø i Trøndelag og Møre og Romsdal. Det gjelder fram til morgenen på 17. mai.

Lokalt i fjellet kan det her komme 20–30 centimeter snø i løpet av 24 timer fra fredag kveld til lørdag kveld. På dagtid vil snøgrensen ligge på rundt 300 meter.

I Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark er det ventet mye snø søndag og mandag. Her vil snøen falle over 300 meter.

Alle som tilbringer 17. mai-helga til fjells, bør også være oppmerksom på snøskredfaren. For lørdag og søndag er det betydelig snøskredfare i Lyngen, Trollheimen, Romsdal, Sunnmmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss, Hardanger og Heiane. Snøskredfaren er også betydelig på Nordenskiöld Land på Svalbard.

– Kraftig vind og nedbør gir stor snøtransport. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred, kan forekomme, heter det i varselet fra varsom.no.

For Vestland fylke var det varslet mye snø fra fredag kveld. Tidlig lørdag var det ventet at nedbøren kunne komme som snø også under 200 meter.

I en litt annen ende av skalaen værmessig ligger Sørlandet. For Ader er det lokalt stor gress- og lyngbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning.

(©NTB)

Flere nyheter: