Menu
Vernepleier og veileder ved Haugesund sykehus, Synnøve Bremer Skarpenes håper at norske politikere griper inn og opphever loven. Foto: Collage/Privat

Får ikke hjelpe pasienter med demens

Marte Meo-foreningen får ikke utdanne nye terapeuter eller hjelpe folk med demens fordi personopplysningsloven setter en stopper for arbeidet.

Av Daniel DeNiazi | 25.06.2020 15:09:25

Helse: Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Nå håper avdelingsleder Jan Erik Fosmark og styreleder, Elisabeth  Husveg Ramstad at norske politikere griper inn og opphever loven,  slik at man fortsatt kan få hjelpe demens-pasienter.

Til avisen sier vernepleier, veileder og terapeut, Synnøve Bremer  Skarpenes at personopplysningsloven setter en stopper for å utdanne nye Marte Meo-veiledere og dermed fortsette å tilby denne behandlingen til demens-pasienter. Det gjør at de ikke kan få kartlegge  reaksjonsmønsteret hos pasientene ved filming.

– Problemet er at vi ikke lenger får utdannet nye Marte Meo  terapeuter. Personopplysningsloven setter dessverre en stopper, sier  Skarpenes, som jobber på alderspsykiatrisk poliklinikk ved Haugesund sykehus.

Marte Meo er en metode hvor film blir brukt som en arbeidsredskap, og  målet er å analysere reaksjonsmønsteret hos pasienter som har demens.  Metoden ble utviklet av Maria Aarts i Nederland på 1970-tallet.

– Det gjør at det er umulig for oss å utdanne nye veiledere og terapeuter.

I dag er det underkant av 100 personer som har kunnskap til å bruke  metoden. Folkehelseinstituttet anslår at rundt 100.000 personer i  Norge lever med demens.

Ifølge nettstedet NHI er demens en kronisk og vanligvis gradvis forverrende sykdom i hjernen, som fører til tap av intellektuelle funksjoner og endret atferd.

Typiske symptomer er svekket hukommelse, konsentrasjonsvansker, tap av  dømmekraft, nedsatt evne til planlegging, nedsatt orienteringsevne,  språkvansker og nedsatt funksjon i det daglige liv.

Flere nyheter: