Menu
Veksten i tysk økonomi sakket ned i 2019 sammenlignet med tidligere år. Illustrasjonsfoto: Sebastian Gollnow / DPA / NTB scanpix

Fall i veksten i Tysklands økonomi i 2019

Etter ni år med stabil økonomisk vekst i tysk økonomi, falt veksten i bruttonasjonalproduktet (BNP) til 0,6 prosent i 2019. Året før var veksten på 1,5 prosent.

Av NTB | 15.01.2020 10:39:42

Økonomi og næringsliv: – Veksten sakket farten betydelig i fjor, sa Albert Braakmann, ekspert ved det tyske statistikkbyrået Destatis, på en pressekonferanse i Berlin da tallene ble lagt fram.

Tallet var i tråd med økonomenes prognose for bruttonasjonalprodukt i Europas største økonomi, men det var en klar nedgang sammenlignet med veksten på 1,5 prosent i 2018 og 2,5 prosent i 2017.

Tyskland unngikk så vidt resesjon i 2019 etter at økonomien krympet med 0,1 prosent i andre kvartal. Men med en liten vekst på 0,1 prosent i tredje kvartal unngikk landet resesjon etter økte offentlige investeringer.

Onsdag er «fase 1» av handelsavtalen mellom Kina og USA i ferd med å bli underskrevet, og i løpet av året vil de neste skrittene i britenes brexit bli klare. Begge deler kan gi en sårt tiltrengt lettelse for eksportorienterte tyske produsenter.

Samtidig advarte ratingbyrået Moody’s tirsdag om forverret globalt miljø som vil tynge veksten i eurosonen og EU-landenes åpne økonomier i 2020.

Ifølge den tyske sentralbankens prognoser for 2020 vil veksten bli på 2019-nivå, mens noen tenketanker og analytikere venter en vekst i BNP på opp mot 1 prosent.

Samtidig har vekst i BNP på under 1 prosent og en mengde strukturelle utfordringer – fra en aldrende befolkning til smuldrende infrastruktur og bilindustriens overgang til elbiler – fått folk i både inn- og utland til å mene at statsminister Angela Merkel kan få mer ut av overskuddsmilliardene.

En ny dragkamp mellom Merkels konservative CDU-parti og deres koalisjonspartnere i SPD har allerede begynt om hva de skal bruke pengene på.

Der SPD vil ha større offentlige investeringer og høyere sosiale utgifter, ønsker mange CDU-politikere skattekutt for enkeltpersoner og bedrifter.

Handelskonflikter, politiske utfordringer som brexit, svekket global vekst og store endringer i bilindustrien har tynget Tysklands produksjon de siste årene. Samtidig har lav arbeidsledighet og sterke forbrukstall holdt landet unna resesjon.

De siste årene har milliarder av euro i overskudd på det tyske statsbudsjettet ikke blitt brukt til investeringer med maksimal vekstøkende effekt.

(©NTB)

Flere nyheter: