Menu
Nedgang i dagligvarehandelen trekker ned omsetningsvolumet i detaljhandelen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fall i detaljhandelen for tredje måned på rad

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med hele 3,8 prosent fra juli til august 2021. Et stort fall i dagligvarebransjen er hovedårsaken.

Av NTB | 28.09.2021 08:22:39

Økonomi og næringsliv: Nedgangen i omsetningsvolumet er basert på sesongjusterte tall og er den største nedgangen i indeksen siden desember 2020, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Endringene i nordmenns handlemønster har ført til store utslag i de sesongjusterte tallene, og omsetningsvolumet i detaljhandelen ligger fortsatt langt over nivåene som var før pandemien. I takt med at samfunnet nå åpnes helt opp forventer vi at deler av disse endringene reverseres, sier førstekonsulent Marie Skjeldås i SSB.

Næringen står for rundt 39 prosent av omsetningen i detaljhandelen.

Under koronapandemien har dagligvarebransjen omsatt på et mye høyere nivå enn før, med en topp i juli 2020.

Også salg av drivstoff trakk ned totalindeksen i august, med en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum på 4,7 prosent fra juli til august. Økte priser og en stadig større andel elbiler bidrar til nedgangen.

– For klesbransjen har salget endelig skutt fart igjen. Etter en lang periode hvor bransjen har ligget nede, er nordmenn nå klare for å bytte ut crocs og joggebukse med pentøy og sesongens nyheter, sier direktør for handelsnæringen Linda Vist.

Dagligvarebransjen hadde en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum på 5,8 prosent fra juli til august.

– Nedgangen for dagligvareforretningene nå har antakelig sammenheng med gjenåpningen av samfunnet, som gjør at flere spiser ute på restauranter og i kantiner. I tillegg er det blitt lettere å dra over grensa til Sverige for å handle, sier førstekonsulent Marie Skjeldås i SSB.

Salg av klær har imidlertid økt. Det gleder NHO Service og Handel.

(©NTB)

Flere nyheter: