Menu
Fagforbundsleder Mette Nord sier forbundet må vurdere om de fortsatt skal fly med SAS i lys av opplysningene som har kommet fram. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Fagforeningstopper langer ut mot SAS-ledelsen

Fagforeningstopper mener SAS har tråkket langt over grensen ved at de skal ha krevd en ti år lang tariffavtale uten streikerett.

Av NTB | 07.07.2022 22:31:04

Arbeidsliv: Ifølge SAS-pilotenes fagforeninger var kravet fra SAS ti år. Pilotene skal ha strukket seg til seks år i et forsøk på å komme dem i møte, men SAS ville ikke godta en avtale på mindre enn åtte år, skriver E24.

Opplysningene blir møtt med hoderystende vantro fra fagforenings- og fagforbundshold.

– Jeg er sjokkert over SAS-ledelsens fremferd. De har prøvd å forhandle fram en avtale siden november, og så bruker de kynisk folks ferieturer til å fremtvinge noe som fagforeningene ikke kan gå med på, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til E24.

Også LO og YS reagerer også kraftig på SAS-ledelsens påståtte krav.

– Dette er helt uhørt og helt uten sidestykke. Jeg har aldri hørt om noe lignende. Det sier seg selv at det er helt umulig for fagforeningene å gå inn på dette. Det er ganske vilt, sier YS-nestleder Hans-Erik Skjæggerud til avisa.

Fagforbundet kan komme til å kutte ut flyreiser med SAS.

– Dette tåler ikke dagens lys. Jeg er sjokkert. Det er ingen god grunn for Fagforbundet å fortsette å bruke SAS når fagforeningsknusing er det store målet. Vi må gjøre en grundig vurdering fremover, sier Nord.

SAS vil ikke bekrefte opplysningene. De viser til at forhandlingene er underlagt taushetsplikt, men sier at de «overhodet ikke kjenner seg igjen» i beskrivelsen og ikke deler dette virkelighetsbildet.

Fagforbundet mener arbeidstakeres organisasjonsrett og streikerett står på spill. Forbundet har hittil holdt SAS som sitt foretrukne flyselskap på grunn av ordnede forhold for de ansatte. Men nå ser situasjonen annerledes ut, mener leder Mette Nord.

(©NTB)

Flere nyheter: