Menu
Koronaviruset innebærer ikke nødvendigvis at fagforeningene må utvise mer moderasjon i lønnsoppgjøret, mener Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fagforeningstopp: Korona betyr ikke moderat lønnsoppgjør

Det er ingen grunn til at koronautbruddet vil bety et mer moderat lønnsoppgjør i år, mener leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Av NTB | 09.03.2020 16:16:51

Økonomi og næringsliv: Trass i børsras og stup i oljeprisen må oppgjøret havne på over 3 prosent, sier Eggum til både Aftenposten og Dagens Næringsliv.

– Vi forbereder oss som vanlig. Trass blodrøde tall på børsen og lav oljepris ser jeg ingen grunn til at vi skal tenke på 2-tallet. Oppgjøret havner over 3 prosent, lover Fellesforbund-lederen.

Tirsdag starter forhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

I statsbudsjettet for 2020 er det anslått en lønnsvekst på 3,6 prosent i år, mot 3,2 i fjor og 2,8 i 2018. Men det var før koronakrisen, børsraset og oljeprisfallet.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier til NTB han aldri har gått inn i lønnsoppgjøret med så stor usikkerhet som nå, og appellerte mandag til Fellesforbundet om å utvise moderasjon fordi norske bedrifter kan få store problemer som følge av koronaviruset.

Men det er altfor tidlig å si hvordan korona slår inn, mener Eggum, som vil vente på den endelige rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU).

– Det var solide resultater i 2019, og våre medlemmer skal ha igjen for det de har vært med på å skape. Nå får vi bruke ukene fram til 1. april på å se om dette normaliserer seg, sier Eggum.

(©NTB)

Flere nyheter: