reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland mener det er på tide å lempe noe på tiltakene for å hindre spredning av koronasmitte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fagdirektør i FHI mener koronagrepet må løsnes

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) Frode Forland mener at Norge nå må slippe litt opp på koronatiltakene.

Av NTB | 07.04.2020 13:32:41

Medisin og helse: – Det handler om å finne en balanse mellom epidemiens utvikling og effekten av tiltakene, for å holde dette i sjakk over lang tid, sier Forland til TV 2.

Tirsdag klokken 16 skal statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Guri Melby (V) og helseminister Bent Høie (H) informere om hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske.

Mandag ble det kjent at de restriktive tiltakene som ble innført 12. mars, har ført til at smittereproduksjonstallet nå er under 1, det vil si at hver smittet gir viruset videre til færre enn én person.

– Vi har kontroll, slo Høie fast.

Tirsdag falt tallet på koronapasienter som er innlagt på sykehus, til 277, 37 færre enn dagen før.

– Men det er et spørsmål over hvor lenge man kan holde de stramme tiltakene før det går utilbørlig utover folk og totalgevinsten for folkehelsen, sier Forland.

Også andre FHI-ansatte mener det nå er på tide at regjeringen lemper på tiltakene og går fra en «undertrykk»- til en «brems»-strategi.

– Vi bør fortsette å holde avstand og vaske hendene, men det er på tide å sette samfunnet i gang igjen. Prislappen ved å la være er for stor, sier seniorforsker Bjørn Grinde.

Han har forståelse for måten Sverige har valgt å håndtere koronakrisen på.

– Jeg forstår godt Sveriges tilnærming. De gjør dette til en langt lavere prislapp enn oss. Det er ikke sikkert Sverige ender med så mye høyere smittetall enn oss til slutt, sier han.

– Jeg er kjemperedd for at tiltakene skal lempes på, og at vi skal få en ny smittetopp. Selv om man bare lemper litt, kan folk misforstå betydningen, senke skuldrene og løpe ut igjen, uttalte overlege Anne Bøen, som er leder for anestesi- og intensivlegen ved Ullevål sykehus, til NTB mandag.

Ifølge Forland vil stramme tiltak over lang tid vil føre til at man holder reproduksjonstallet under 1.

Andre frykter imidlertid at smittespredningen vil tilta dersom myndighetene løsner litt på grepet.

(©NTB)

Flere nyheter: