Menu
Partiveteranen Carl I. Hagen (76) tapte kampen mot Aina Stenersen om tredjeplassen på stortingslisten til Oslo Frp. Nå må han ta et mandat fra Oppland for å få fire nye år på Stortinget. Fra før har han 32 år bak seg i nasjonalforsamlingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Få eldre politikere å stemme på til høsten

Folk over 67 år utgjør den største velgergruppen i Norge, men har få sjanser til å stemme jevnaldrende inn på Stortinget til høsten.

Av NTB | 14.03.2021 03:08:08

Sosiale forhold: Aldersgruppen over 67 år utgjør ifølge Statistisk sentralbyrå over 15 prosent av Norges befolkning. I denne gruppen finner vi også den største valgdeltakelsen.

– Sammensetningen av Stortinget er mer og mer i utakt med befolkningen. Partiene har gjort en slett jobb med å nominere eldre høyt på listene, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til Aftenposten.

Etter valget 13. september kan Stortinget ende opp med bare én representant over 70 år. Det er Carl I. Hagen (Frp) som står førsteplass i Oppland. Mandatet er imidlertid svært utsatt. Han vil være 77 år og har drøyt 32 på Stortinget bak seg når neste stortingsperiode starter.

En av de andre stortingsveteranene. SVs Karin Andersen (68), tar også gjenvalg til høsten. Hun har snart sittet på Stortinget i 24 år.

Snittalderen på Stortinget har de siste periodene ligget rundt 46 år. Det er åtte år lavere enn for 60 år siden. Fra fire fylker er snittalderen på representantene under 40 år. En av tre stortingsrepresentanter er mellom 45 og 60 år gamle.

(©NTB)

Flere nyheter: