fbpx
Menu
ExxonMobil har blitt enige om å selge sine eierandeler på norsk sokkel, sier kilder til nyhetsbyrået Reuters. Dermed avsluttes 50 års virksomhet i den norske delen av Nordsjøen. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB scanpix

ExxonMobil selger seg ut av norsk sokkel

ExxonMobil har blitt enig med en kjøper om å selge eierandelene på norsk sokkel, sier kilder til nyhetsbyrået Reuters. Dermed avsluttes 50 år på norsk sokkel.

Av NTB | 05.09.2019 19:36:31

Økonomi og næringsliv: Tre uavhengige kilder opplyser til Reuters at ExxonMobil i løpet av de siste dagene har blitt enig med en kjøper om betingelsene for salget. Kjøpssummen skal være på 4 milliarder dollar.

Blant selskaper som har vært nevnt som mulige kjøpere, er Equinor, Aker BP, DNO, Lundin Petroleum, Vår Energi og det private oppkjøpsfondet Hitech Vision. Også store, privatfinansierte Nordsjø-produsenter som Chrysaor eller Neptune kan være aktuelle. Disse selskapene har i senere år kjøpt opp andeler fra veteranprodusenter i Nordsjøen.

Ifølge Reuters gikk aksjekursen til selskapet opp med 1,7 prosent på New York-børsen etter at nyheten om salget ble kjent.

Selskapet har ikke selv kommentert salget.

I slutten av juni ble ansatte i ExxonMobil Norge informert om at selskapet har startet arbeidet med å selge sine eierandeler på norsk sokkel.

ExxonMobil fikk utdelt den aller første lisensen på norsk sokkel, og er verdens største uavhengige energiselskap etter at de to selskapene Exxon og Mobil fusjonerte i 1999.

ExxonMobil selger seg ut for å satse på skiferolje i USA og nye prosjekter i andre deler av verden, som Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik. Selskapet solgte i 2017 sine egenopererte felt på norsk sokkel. Nå ønsker selskapet å selge resten av sin virksomhet i Norge. Kilder har tidligere også hevdet at selskapet vurderer å selge seg ut av den britiske delen av oljefeltene i Nordsjøen.

ExxonMobil har andeler i over 20 oljefelt på norsk sokkel, med Equinor og Royal Dutch Shell som operatører.

Flere nyheter: