Menu
Havnen i Mariupol dagen før Russlands invasjon av Ukraina startet. Foto: Sergei Grits / AP / NTB

Evakueringen av sivile i Mariupol utsatt

Myndighetene i den ukrainske havnebyen Mariupol sier evakueringen av sivile fra byen har blitt utsatt. De mener at Russland ikke overholder våpenhvilen.

Av NTB | 05.03.2022 12:36:46

Politikk: – På grunn av at russisk side ikke overholder våpenhvilen og har fortsatt angrepene mot både Mariupol og omgivelsene, og av sikkerhetsmessige årsaker, har evakueringen av sivilbefolkningen blitt utsatt, sier myndighetene i byen i en uttalelse i sosiale medier.

Evakueringen var ventet å starte klokken 10 norsk tid. Uavhengige kilder har ikke bekreftet at våpenhvilen er brutt.

– Russerne fortsetter å bombe oss. Det er galskap, sier Mariupols varaordfører, Sergej Orlov, til BBC.

I uttalelsen fra de lokale myndighetene bes innbyggerne i Mariupol om å spre seg og finne steder de kan søke tilflukt. Mer informasjon om evakueringen kommer snart, heter det.

– For øyeblikket pågår det forhandlinger med Russland for å etablere våpenhvilen og sikre en trygg humanitær korridor, skriver myndighetene.

I byen Volnovakha, som våpenhvilen også gjelder for, ventes det at 15.000 kommer til å evakuere.

Den strategisk viktige havnebyen Mariupol ved Azovhavet sørøst i Ukraina, som har rundt 450.000 innbyggere, er omringet av russiske styrker og russisk-støttede separatister, ifølge ordfører Vadym Boitsjenko.

– Det er ingen våpenhvile i Mariupol, og det er ingen våpenhvile langs evakueringsruten. Våre sivile er klare til å flykte, men de kan ikke rømme under angrepene, sier han.

Ukraina hadde ventet at mer enn 200.000 sivile kom til å forlate Mariupol under våpenhvilen ved hjelp av den humanitære korridoren som har blitt opprettet etter avtale med Russland.

Flere nyheter: