Menu
Et foreldrepar med sin 18 måneder gamle sønn, som ble drept i et granatangrep i Mariupol fredag. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Evakueringen av sivile fra Mariupol skal være i gang

Ifølge prorussiske separatister har de første sivile fra Mariupol forlatt byen via en humanitær korridor.

Av NTB | 06.03.2022 12:03:35

Politikk: Det foreløpige antallet som har forlatt byen skal være 300, men informasjonen er ikke uavhengig bekreftet og ukrainske myndigheter har ikke kommet med et eget tall.

Ifølge guvernøren i Donetsk fylke har Russland og de russiskstøttede separatistene på nytt lovet våpenhvile for å gi sivilbefolkningen anledning til å forlate den beleirede havnebyen, der det bor rundt 450.000 mennesker.

Ifølge myndighetene i byen vil busser kjøre fra tre steder og følge en avtalt rute til Zaporizjzja. Privatbiler kan også forlate byen, men må fylles opp og kjøre etter bussene.

– Folk har store problemer med å få tak i drikkevann, og dette er i ferd med å bli et kritisk problem. Det er ikke mer strøm, det er ikke oppvarming. Det er i ferd med å bli tomt for mat, og butikkene er tomme, forteller MSFs krisekoordinator Laurent Ligozat.

Internett og mobilnettet er også nede og byens sykehus, matbutikker og boliger har fått omfattende skader. Det lar seg heller ikke gjøre å bringe livsnødvendigheter inn i byen, opplyser hjelpeorganisasjonen.

– Byen Mariupol har opphørt å eksistere. I det minste den byen som en gang fantes, sier han i en video.

Ifølge ordføreren er flere tusen mennesker såret i de russiske angrepene.

Russland og Ukraina ble før helga enige om evakuering lørdag, men våpenhvilen ble brutt etter kort tid og evakueringen måtte avbrytes.

Den humanitære situasjonen i Mariupol er nå «katastrofal», ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Mariupols ordfører Vadim Bojtjenko tegner også et alvorlig bilde av situasjonen.

Flere nyheter: