Menu
Et foreldrepar med sin 18 måneder gamle sønn, som ble drept i et granatangrep i Mariupol fredag. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Evakueringen av sivile fra Mariupol skal på nytt ha stanset opp

Ifølge ukrainske myndigheter er våpenhvilen som skulle sikre evakuering av sivile fra den beleirede havnebyen Mariupol igjen brutt.

Av NTB | 06.03.2022 14:48:25

Politikk: Ifølge en rådgiver for det ukrainske innenriksdepartementet, Anton Gerasjenko, er den planlagte evakueringen langs den humanitære korridoren fra Mariupol til Zaporizjzja stanset på grunn av nye angrep.

– Det er ikke mulig med «grønne» korridorer fordi bare den syke hjernen til russerne bestemmer når de skal skyte og mot hvem, skriver han på meldingstjenesten Telegram.

På den andre siden hevder de prorussiske separatistene i Donetsk at det er ukrainske styrker som har brutt våpenhvilen, ikke Russland.

Blant styrkene i området er soldater fra Azov-regimentet som er en beryktet høyreekstrem i enhet i den ukrainske nasjonalgarden, bestående av frivillige, mange av dem med nynazistiske sympatier.

Evakueringen skulle etter planen starte klokken 11, og det er usikkert når den ble avbrutt.

Det bor rundt 450.000 mennesker i Mariupol, som ligger ved Azovhavet.

Ifølge myndighetene i byen vil busser kjøre fra tre steder og følge en avtalt rute til Zaporizjzja. Privatbiler kan også forlate byen, men må fylles opp og kjøre etter bussene.

– Folk har store problemer med å få tak i drikkevann, og dette er i ferd med å bli et kritisk problem. Det er ikke mer strøm, det er ikke oppvarming. Det er i ferd med å bli tomt for mat, og butikkene er tomme, forteller MSFs krisekoordinator Laurent Ligozat.

Internett og mobilnettet er også nede og byens sykehus, matbutikker og boliger har fått omfattende skader. Det lar seg heller ikke gjøre å bringe livsnødvendigheter inn i byen, opplyser hjelpeorganisasjonen.

– Byen Mariupol har opphørt å eksistere. I det minste den byen som en gang fantes, sier han i en video.

Ifølge ordføreren er flere tusen mennesker såret i de russiske angrepene.

Ifølge prorussiske separatister har 300 personer evakuert fra byen søndag, men informasjonen er ikke uavhengig bekreftet og ukrainske myndigheter har ikke kommet med et eget tall.

Russland og Ukraina ble før helga enige om evakuering lørdag, men våpenhvilen ble brutt etter kort tid og evakueringen måtte avbrytes.

Den humanitære situasjonen i Mariupol er nå «katastrofal», ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Mariupols ordfører Vadim Bojtjenko tegner også et alvorlig bilde av situasjonen.

Flere nyheter: