Menu
Røyk stiger fra et boligfelt i den ukrainske byen Mariupol. Bildet er fra fredag. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Evakuering lar vente på seg i Mariupol – innbyggerne går tomme for forsyninger

Evakueringen av Mariupol øst i Ukraina ble hindret også søndag. Innbyggere forteller om bygg i flammer, mangel på vann og lik i gatene.

Av NTB | 06.03.2022 17:18:31

Politikk: Den humanitære situasjonen i Mariupol er nå «katastrofal», ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Forsøkene på å evakuere sivile fra havnebyen har skåret seg to dager på rad, da den avtalte våpenhvilen mellom Russland og Ukraina ikke har blitt overholdt. Byen, som er beleiret av den russiske invasjonshæren, er for femte dag på rad uten forsyning av vann, strøm og helsehjelp, skriver BBC.

Den 27 år gamle IT-utvikleren Maxim sier til den britiske kringkasteren at han tar vare på sine besteforeldre i en leilighet i byen. De hører stadig skudd utenfor, og de tør ikke å bevege seg ute.

– Hus står i flammer, og det er ingen som kan slukke brannene. Det ligger mange lik i gatene, og det er ingen som kan bære dem bort, sier Maxim på telefon til BBC.

– Fra nå av må vi gjøre alt vi kan hver eneste dag for å overleve, i likhet med våre naboer. Vi vet ikke hva som vil skje. Vi er svært slitne, og vi ser ikke en vei ut, sier han.

Ukrainske myndigheter meldte søndag at våpenhvilen som skulle sikre evakueringen av de sivile fra den beleirede havnebyen, igjen var blitt brutt av de russiske styrkene. Evakueringen skulle skje langs en humanitær korridor til byen Zaporizjzja, som ligger like nordvest for Mariupol.

– Det er ikke mulig med «grønne» korridorer fordi bare den syke hjernen til russerne bestemmer når de skal skyte og mot hvem, skrev rådgiver Anton Gerasjenko ved det ukrainske innenriksdepartementet på meldingstjenesten Telegram søndag.

De prorussiske separatistene i Donetsk hevder på sin side at det er ukrainske styrker som har brutt våpenhvilen, ikke Russland. Også Russlands president Vladimir Putin legger skylden på Ukraina.

Blant styrkene i området er soldater fra Azov-regimentet, som omtales som høyreekstrem i enhet i den ukrainske nasjonalgarden, bestående av frivillige. Medlemmer her anklages for å ha nynazistiske sympatier.

Ifølge prorussiske separatister har 300 personer blitt evakuert fra byen søndag, men informasjonen er ikke uavhengig bekreftet og ukrainske myndigheter har ikke kommet med et eget tall.

Evakueringen skulle etter planen starte klokken 11, og det er usikkert når den ble avbrutt. Et evakueringsforsøk lørdag ble også avbrutt.

– De mislykkede forsøkene i går og i dag understreker fraværet av en detaljert og fungerende avtale mellom partene i konflikten, skrev Den internasjonale Røde Kors-komiteen i en uttalelse søndag.

– I dag begynte teamene våre i Mariupol å åpne evakueringsruten før fiendtlighetene ble gjenopptatt.

– Dette er i ferd med å bli et kritisk problem. Det er ikke mer strøm, det er ikke oppvarming. Det er i ferd med å bli tomt for mat, og butikkene er tomme, forteller MSFs krisekoordinator Laurent Ligozat.

Internett og mobilnettet er også nede og byens sykehus, matbutikker og boliger har fått omfattende skader. Det lar seg heller ikke gjøre å bringe livsnødvendige forsyninger inn i byen, opplyser hjelpeorganisasjonen.

Mariupols ordfører Vadim Bojtjenko tegner også et alvorlig bilde av situasjonen.

– Byen Mariupol har opphørt å eksistere. I det minste den byen som en gang fantes, sier han i en video.

Ifølge ordføreren er flere tusen mennesker såret i de russiske angrepene.

Han og besteforeldrene er i ferd med å gå tom for mat og vann. Det er lite strøm igjen på mobiltelefonen, og det er ingen mulighet til å lade den opp igjen når den blir strømløs, forklarer han.

Det bor rundt 450.000 mennesker i Mariupol, som ligger ved Azovhavet.

Leger Uten Grenser (MSF) er dypt bekymret over situasjonen i Mariupol, de henviser blant annet til at folk har store problemer med å få tak i drikkevann.

Flere nyheter: