Menu
EU-landene ga sitt samtykke til den nye sanksjonspakken mot Russland torsdag. Sverige utenriksminister Ann Linde (med skjerf) venter diskusjoner om ytterligere sanksjoner når hun møter sine EU-kolleger til uken. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

EUs vedtar nye sanksjoner mot Russland

EU-landene har vedtatt sin nye pakke med sanksjoner mot Russland. Import av russisk kull og vodka blir nå forbudt.

Av NTB | 07.04.2022 21:34:28

Økonomi og næringsliv: EU-kommisjonen la fram sitt forslag til nye sanksjoner tirsdag, og torsdag kveld ga medlemslandene sitt samtykke.

Blant innstrammingene er forbud mot import av russisk kull, vodka og trelast.

De nye sanksjonene kommer i kjølvannet av bildene av drepte sivile i den ukrainske byen Butsja, som inntil nylig var kontrollert av russiske styrker. USA varslet en rekke nye sanksjoner mot Russland onsdag.

Ikke navngitte kilder sier til nyhetsbyrået DPA at det var uenighet mellom EU-landene om når kullforbudet skulle tre i kraft. Alternativene var om tre eller fire måneder, og til slutt ble det siste alternativet vedtatt – i tråd med ønskene til blant andre Tyskland.

Sveriges utenriksminister Ann Linde sa tidligere på dagen at hun venter nye diskusjoner om russisk olje når hun møter sine EU-kolleger i Luxembourg mandag.

– Fra svensk side ser vi gjerne at det innføres sanksjoner mot all fossil energi fra Russland – kull, olje og gass, sa hun på vei inn til Natos utenriksministermøte.

Forbudet mot import av russisk kull er den første EU-sanksjonen som er rettet mot den russiske energisektoren, ifølge nyhetsbyrået AP. EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har bekreftet at landene nå vil se grundig på handelen med russisk olje.

Det ventes ikke EU-sanksjoner mot russisk gass med det første. Tyskland er et av landene som fortsatt er avhengig av russisk naturgass.