
EUs nye sanksjoner mot Russland trer i kraft
Vladimir Putins antatte kjæreste og en rekke soldater mistenkt for krigsforbrytelser er omfattet av EUs nye sanksjoner mot Russland.
Krig og konflikter: Straffetiltakene er nå formelt vedtatt, og de trådte juridisk sett i kraft da de fredag ble publisert i EU Official Journal.
En kraftig begrensning av importen av russisk olje er trolig det viktigste straffetiltaket i denne omgang.
Etter lange diskusjoner ble det enighet om et delvis importforbud på EU-toppmøtet tidligere denne uken. Unntak gjøres blant annet for olje som fraktes i rørledninger.
En som blir rammet av de nye sanksjonene, er Alina Kabajeva, som antas å være Vladimir Putins kjæreste. På listen står også russiske soldater som mistenkes for krigsforbrytelser i Butsja og andre steder i Ukraina.
En av disse er generalen Mikhail Mizintsev, omtalt som «slakteren av Mariupol».
Det blir også tre andre banker – i tillegg til dem som er utestengt fra før.
Selskaper i EU får forbud mot å ta PR- og lobbyoppdrag for Russland. Nye begrensninger legges på eksport knyttet til kjemisk industri, noe som begrunnes med risiko for utvikling av kjemiske våpen.
EUs forbud mot russiske statskontrollerte medier utvides til å omfatte Rossija RTR, Rossija 24 og TV Centre International. Disse restriksjonene er kontroversielle, og Norge har så langt ikke fulgt EUs eksempel og hindret tilgang til russisk TV-kanaler.
Regjeringen har begrunnet dette med hensynet til ytringsfriheten.
Selv om straffetiltakene juridisk sett har trådt i kraft, vil ikke oljeforbudet reelt sett tre i kraft før senere i år. Import av råolje skal fases ut i løpet av et halvt år, og import av raffinerte oljeprodukter stanses innen årsskiftet.
For at ikke Ungarn skal tjene penger på videresalg av sin unntaks-olje, blir dette forbudt.
Nye sanksjoner mot Belarus – også kjent som Hviterussland – ble også innført av EU fredag. Kunstgjødselgiganten Belaruskali ble ført opp på EUs sanksjonsliste. Dette er en av verdens største produsenter av kunstgjødsel basert på kaliumklorid.
Torsdag ble det klart at patriark Kirill, lederen for den russisk-ortodokse kirken, ikke føres opp på sanksjonslisten. Ungarn hadde stilt krav både om å skåne patriarken og å få unntak fra oljeforbudet.
I tillegg blir Russlands største bank, Sberbank, utestengt fra det internasjonale betalingssystemet Swift.
Sanksjonspakken som EU nå har vedtatt, er den sjette i rekken. Den første ble innført dagen før Russland startet sin invasjon av Ukraina.
(©NTB)