Menu
EMAs hovedkvarter i Amsterdam. EUs legemiddelbyrå godkjente mandag koronavaksinen fra selskapet Novavax, som bruker en annen teknologi enn mRNA- og vektorvaksinene som så langt har vært i bruk mot covid-19. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

EUs legemiddelbyrå EMA godkjenner Novavax-vaksinen

EUs legemiddelbyrå EMA gir grønt lys for den amerikanske koronavaksinen Novavax. Den er basert på annen teknologi enn vaksinene som så langt har vært i bruk.

Av NTB | 20.12.2021 14:23:15

Medisin og helse: Beslutningen er som ventet.

Nå venter en formell avgjørelse om vaksinen fra EU-kommisjonen. EU har allerede bestilt 200 millioner doser av vaksinene for medlemslandenes regning.

Novavax blir femte vaksine mot koronaviruset som godkjennes for bruk i EU, etter AstraZeneca, Pfizer/Biontech, Moderna og Janssen. Godkjennelsen åpner også for bruk av vaksinen i Norge.

Novavax bruker mer konvensjonell teknologi i sin vaksine, framfor de banebrytende mRNA-vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna. De håper dette bidra til å vil redusere skepsisen.

Den protein-baserte vaksinen er av samme type som brukes mot mange barnesykdommer, hepatitt B og kikhoste.

I likhet med flere andre koronavaksiner skal den tas i to doser, med minst tre ukers mellomrom.

– Etter en grundig evaluering, har EMAs vitenskapelige komité konkludert med konsensus at dataene om vaksinen er solide og møter EUs standarder for effektivitet, sikkerhet og kvalitet, står det videre.

De to store utprøvingsstudiene som er utført, en i Storbritannia og en annen i USA og Mexico, omfatter 45.000 mennesker.

Studiene ble gjennomført før disse nye variantene var i omløp.

Flere andre spørsmål er imidlertid ennå ubesvart – som hvorvidt vaksinen hindrer at mottakeren smitter andre, og hvor lenge beskyttelsen varer.

Vaksinen er basert på fragmenter av et protein som finnes på overflaten av koronaviruset. Disse fragmentene, som fremstilles kunstig i laboratorium, utløser en respons i immunforsvaret. Dette setter mottakeren i stand til også å bekjempe viruset når det kommer inn i kroppen.

– Vi ser fram til å tilby ytterligere en vaksinemulighet i Europa, basert på en velprøvd og velkjent teknologisk plattform, sier Novavax’ toppsjef Stanley Erck.

Indonesia og Filippinene har fra før godkjent vaksinen, og Japan har bestilt 150 millioner doser. Selskapet har også søkt om godkjenning i Storbritannia, India, Australia, New Zealand, Canada og hos WHO.

Novavax er i gang med å evaluere virkningen av vaksinen mot omikronvarianten og jobber også med en vaksinevariant som skal virke spesifikt mot omikron.

– EMA anbefaler en betinget markedsføringstillatelse for Novavax’ covid-19-vaksine Nuxaxovid, som skal forebygge covid-19 hos personer fra 18 år og oppover, heter det i en uttalelse fra legemiddelbyrået.

Godkjenningen mandag er en etterlengtet opptur for det Maryland-baserte selskapet, som har slitt med forsinkelser i utviklingen.

(©NTB)

Flere nyheter: