Menu
Koronapandemien er på retur i Europa, men det er bare å stålsette seg for en ny smittebølge, mener sjefen for Det europeiske smittevernsenteret (ECDC). Foto: AP / NTB scanpix

EUs koronasjef: Europa må stålsette seg for ny smittebølge

Spørsmålet er ikke om det vil komme en ny koronabølge, men hvor stor den blir, sier leder for Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) Andrea Ammon.

Av NTB | 21.05.2020 14:48:01

Medisin og helse: Landene i Europa må forvente å bli rammet av en ny smittebølge. Det er det liten tvil om, sier Ammon til The Guardian.

– For meg er spørsmålet når den kommer og hvor stor den blir, sier hun.

Problemet er at kun mellom 2 og 14 prosent av befolkningen i de ulike landene er immune, påpeker Ammon. Det betyr at de fleste landene er langt unna den ønskede flokkimmuniteten.

– Fortsatt er 85–90 prosent utsatt. Viruset er rundt oss, det sirkulerer mer nå enn i januar og februar. Jeg ønsker ikke å tegne et dommedagsbilde, men jeg tror vi må være realistiske. Dette er ikke tiden til å slappe av, sier ECDC-sjefen.

Mange land har begynt å gjenåpne etter at pandemien nådde toppen tidligere i mai.

Ammon påpeker samtidig at en ny bølge ikke behøver å være uunngåelig eller bli like dødelig som den første dersom folk følger smittevernsreglene og holder avstand. Men hun ser illevarslende tendenser:

– Spesielt nå når smittetallet faller, tror folk at dette er over. Det er det slett ikke, sier hun.

Fram til torsdag har 158.134 personer dødd av eller med covid-19 i EU, samt Storbritannia, Norge, Liechtenstein og Island, ifølge ECDC.

(©NTB)

Flere nyheter: