Menu
Storbritannias forhandlingsleder David Frost og EUs Michel Barnier avbildet i Brussel i mars. Foto: Olivier Hoslet. Pool Photo via AP / NTB scanpix

EUs forhandlingsleder tror ikke på snarlig brexitavtale

Verken EU eller Storbritannia har tro på at de vil komme til enighet om en brexitavtale med det første.

Av NTB | 23.07.2020 16:17:56

Økonomi og næringsliv: EU og Storbritannia har de siste dagene sittet i nye forhandlinger om en foreløpig brexitavtale. Storbritannias statsminister Boris Johnson hadde på forhånd håpet at partene ville kunne komme til en enighet i løpet av juli, noe som ikke virker sannsynlig etter denne ukens samtaler.

EUs forhandlingsleder Michel Barnier er ikke optimistisk og sa torsdag at det er «usannsynlig» at man kommer fram til enighet om en avtale, gitt britenes krav på enkelte områder.

Storbritannia forlot formelt sett EU 31. januar, men det er en overgangsperiode fram til nyttår.

Barnier viser blant annet til den britiske regjeringens krav om å sterkt begrense EU fra å fiske i britiske farvann, noe han kaller «ganske enkelt uakseptabelt».

Han hevder at mens EU de siste månedene har ønsket konstruktive forhandlinger, har Storbritannia ikke vist det samme engasjementet.

– Det er dessverre klart at vi ikke vil komme fram til en tidlig forståelse om prinsippene en avtale må bygge på, sier Storbritannias forhandlingsleder David Frost.

– Det er også en mulighet for at vi ikke kommer fram til en avtale innen overgangsperioden er omme i desember, legger han til.

Tysklands statsminister Angela Merkel understreket nylig at EU må være forberedt på at det ikke oppnås enighet med britene om en avtale.

– Jeg vil presse på for en god løsning, men EU og Tyskland bør og må forberede seg på et scenario der man ikke kommer fram til en avtale, sa hun tidligere i måneden.

Det er blant annet viktige spørsmål som fiskeri og regler for å sikre rettferdig konkurranse som skaper problemer.

De siste månedene har begge sider gjentatt hvor viktig det er å få en utvidet frihandelsavtale på plass, men det har vært stillstand i forhandlingene i like lang tid.

(©NTB)

Flere nyheter: