Menu
Eurovision-vinnerne Kalush Orchestra har solgt trofeet på auksjon. Pengene går til det ukrainske forsvaret. Også signatur-bøttehatten til frontfigur Oleh Psiuk (til venstre) ble auksjonert bort. Foto: Heiko Junge / NTB

Eurovision-vinnerne auksjonerte bort trofeet til støtte for det ukrainske forsvaret

De ukrainske Eurovision-vinnerne Kalush Orchestra har solgt trofeet fra konkurransen på auksjon. Pengene går til landets militære, som kjemper mot Russland.

Av NTB | 30.05.2022 01:30:57

Økonomi og næringsliv: – En stor takk til gruppa Whitebit som kjøpte trofeet for 900.000 dollar, og nå er de rettmessige eierne av trofeet vårt, sa Kalush Orchestra søndag. Summen tilsvarer drøyt 8,5 millioner kroner etter dagens kurs.

Whitebit er et ukrainsk selskap som driver en plattform for utveksling av kryptovaluta. På en veldedighetskonsert i Berlin søndag auksjonerte gruppas frontfigur Oleh Psiuk også bort sin karakteristiske rosa bøttehatt. Alle pengene går til det ukrainske forsvaret.

Kalush Orchestra vant Eurovision-konkurransen i Torino 15. mai overlegent. Seieren ble tolket som en solidaritetserklæring fra publikum i land over hele Europa i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina. Russerne var utestengt fra konkurransen av samme årsak.

Siden 2008 har Eurovision-vinnerne blitt premiert med et trofé formet som en glassmikrofon. Svensken Kjell Engman står bak designet.