Menu
Rundt 30 europeiske togselskaper vil signere en «Ukraina-erklæring» i Wien i Østerrike på lørdag, hvor de lover å hjelpe Ukraina med å eksportere korn. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Europeiske togselskaper vil hjelpe Ukraina med korneksport

Rundt 30 europeiske togselskaper vil signere en «Ukraina-erklæring» i Wien i Østerrike på lørdag, hvor de lover å hjelpe Ukraina med å eksportere korn.

Av NTB | 09.07.2022 12:16:10

Økonomi og næringsliv: Ukraina er en av verdens største eksportører av korn, og anklager Russland for å blokkere eksporten i Svartehavet.

Rundt 22 millioner tonn ukrainsk korn ligger derfor og råtner i siloer mens det venter på å bli eksportert. Ukrainske tog har kun kapasitet til å eksportere 800.000 tonn korn i måneden, som er grunnen til at europeiske togselskap nå vil bistå.

Norges samferdselsdepartement har også oppfordret norske aktører som driver med transport eller lagring, til å bistå med å eksportere ukrainsk korn. Det kan de gjøre via EU-kommisjonens nettløsning, som kobler kommersielle aktører med hverandre.

Den russiske kornblokaden har allerede ført til en alvorlig matkrise i flere afrikanske land, og forårsaket en kraftig prisøkning av mange matvarer globalt.

FN har advart om at kornmangel vil føre til en sultkrise i flere land.