Menu
En del av Israels separasjonsbarriere sperrer en vei i nærheten av bosetningen Beit Horon på den okkuperte Vestbredden. Illustrasjonsfoto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix

Europeiske parlamentarikere krever stans i Israels annekteringsplaner

Over 1.000 parlamentarikere fra 25 land, inkludert Norge, ba onsdag sine lands ledere stanse Israels planer om å annekter deler av Vestbredden.

Av NTB | 24.06.2020 12:34:42

Krig og konflikter: Oppfordringen kommer i et brev som er sendt til europeiske utenriksministre og publisert i flere aviser. De folkevalgte skriver at de er «dypt bekymret for presedensen [annekteringen] vil skape for internasjonale relasjoner. En slik handling vil være skjebnesvanger for utsiktene til israelsk-palestinsk fred», står det i brevet.

– Med tanke på Europas langvarige forpliktelse til å finne en fredelig løsning på konflikten, ber vi europeiske ledere vise handlekraft i møte med denne utfordringen, skriver parlamentarikerne.

Etter at statsminister Benjamin Netanyahu nylig fikk på plass en regjeringskoalisjon i Israel, planlegger han på starte annekteringsprosessen til uken.

Netanyahu er ikke nevnt direkte i brevet, men USAs president Donald Trump er omtalt tre ganger.

– Dessverre avviker president Trumps plan fra internasjonalt anerkjente parametre og prinsipper. Den fremmer i praksis permanent israelsk kontroll over et fragmentert palestinsk territorium, mener brevskriverne.

Brevet er signert av elleve norske stortingsrepresentanter fra SV, Ap og Høyre, inkludert SV-leder Audun Lysbakken.

(©NTB)

Flere nyheter: