reklame for Sheiken Bowling
Menu
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen varsler kraftige tiltak mot Russland. Foto: Olivier Hoslet / pool via AP / NTB

Europeiske ledere varsler massive sanksjoner mot Russland

Stats- og regjeringssjefene i EU sier de vil innføre sanksjoner som får massive og alvorlige konsekvenser for Russland.

Av NTB | 24.02.2022 12:47:07

Krig og konflikter: – Vi fordømmer på det sterkeste Russlands militære aggresjon mot Ukraina. Gjennom uprovoserte og uberettigede militære handlinger bryter Russland folkeretten og undergraver europeisk og global sikkerhet og stabilitet, skriver medlemmene av Det europeiske råd i en felles uttalelse torsdag.

De europeiske statslederne fordømmer også Hviterusslands rolle i angrepet på Ukraina.

EU-lederne krever at Russland umiddelbart stanser alle militæraksjoner og trekker tilbake styrkene sine fra Ukrainsk territorium.

Senere torsdag holder EU et hastemøte for å diskutere krisen og ytterligere sanksjoner som de mener skal påføre Russland «massive og alvorlige konsekvenser».

– Målet er Europas stabilitet og den internasjonale fredsordenen, noe vi skal holde president Vladimir Putin ansvarlig for, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Derfor trengs sanksjonene, påpeker hun:

– Vi skal presentere en pakke med massive og målrettede sanksjoner til EUs ledere for godkjenning, sier hun.

Hvis sanksjonene blir vedtatt, vil de svekke Russlands økonomiske grunnlag og landets evne til modernisering, mener von der Leyen. I tillegg er planen å russiske midler i EU og stanse russiske bankers tilgang til europeiske finansmarkeder.

I likhet med den første sanksjonspakken som ble vedtatt og innført da Russland anerkjente regionene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina som selvstendige, går alle de vestlige landene i samme takt også denne gang, ifølge von der Leyen.

– Vi er tett koordinert med våre partnere og allierte i USA, Storbritannia, Canada, men også for eksempel Japan og Australia, sier EU-kommisjonens leder.

EUs sanksjonspakke som skal diskuteres på torsdagens hastemøte, omtales som den sterkeste og kraftigste noensinne fra EU, som svar på Russlands angrep mot Ukraina.

Forslaget som EUs ledere skal ta stilling til senere torsdag, skal ifølge von der Leyen «ramme strategiske sektorer i den russiske økonomien ved å stenge tilgang til teknologi og markeder som er viktige for Russland».

(©NTB)

Flere nyheter: