Menu
Det iranske flagget vaier foran hovedkvarteret til Det internasjonale atomenergibyrået i Wien. Foto: Florian Schroetter / AP / NTB

Skuffet etter atomforhandlinger med Iran

Europeiske diplomater uttrykker skuffelse og bekymring etter denne ukens atomforhandlinger med Iran i Wien.

Av NTB | 03.12.2021 17:15:09

Økonomi og næringsliv: Avstanden er blitt større med nye iranske forslag, og det er uklart hvordan den kan bli mindre innen en realistisk tidsramme, mener diplomater fra den såkalte E3-gruppen – Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

– Teheran går tilbake på nesten alle de vanskelige kompromissene som ble utarbeidet etter mange måneder med hardt arbeid, sier de fredag kveld.

Iranske nyhetsbyråer har tidligere meldt at Iran har levert inn to forslag til endringer, og at disse vurderes av europeiske diplomater.

De europeiske kildene oppgir at forhandlingsdelegasjonene reiser hjem i helgen for å få nye instruksjoner, før partene samles til nye forhandlinger neste uke for å se om avstanden kan bli mindre.

Tidligere i år har det vært seks forhandlingsrunder med sikte på å gjenopplive atomavtalen fra 2015. Mandag startet en ny runde. I tillegg til den europeiske trioen og Iran har Kina og Russland deltatt. USA deltar indirekte.

Avtalen skulle gi verden garantier for at Iran ikke bruker sitt atomprogram til å utvikle atomvåpen. Iran insisterer på at atomprogrammet kun har fredelige formål.

Både iranske og europeiske kilder regner med at forhandlingene vil fortsette neste uke. Ifølge iranske nyhetsbyråer blir det trolig møter mandag.

Atomavtalen ble inngått mellom Iran, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina og Russland i 2015. I 2018 trakk Trump-administrasjonen USA ut av avtalen og gjeninnførte omfattende økonomiske sanksjoner mot Iran.

(©NTB)

Flere nyheter: