Menu
Iran er hardt rammet av koronaviruset. En ny handelsmekanisme tillater europeiske firmaer å levere varer, inkludert medisinsk utstyr, til landet. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix

Europeisk handelsløsning med Iran på plass

En europeiske byttehandelsløsning med Iran, som ikke bryter med USAs sanksjoner, er tatt i bruk. Iran har mottatt en forsendelse med medisinsk utstyr.

Av NTB | 31.03.2020 12:48:08

Medisin og helse: – Vi har lagt til rette for eksport av medisinske varer, og disse er nå på plass i Iran, opplyser tyske myndigheter. De gir ingen detaljer om hva som er sendt til Iran, som er hardt rammet av koronapandemien.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland står bak løsningen, som har fått navnet Instex. Ordningen legger opp til byttehandler som unngår at bedrifter overfører penger eller handler i dollar med Iran, i strid med USAs sanksjoner mot landet.

Kort fortalt går ordningen ut på at en europeisk importør som kjøper varer fra Iran, betaler Instex i stedet for det iranske eksportfirmaet. Når et europeisk firma selger varer til Iran, får de betalt fra Instex. En tilsvarende aktør på iransk siden, STFI, sørger for oppgjør der. Instex og STFI utveksler informasjon slik at alle får det de har krav på, uten at penger krysser grensene.

– Nå som den første transaksjonen er gjennomført, vil Instex og STFI jobbe med flere transaksjoner og forbedre mekanismen, heter det i den tyske uttalelsen.

Tyskland, Frankrike og Storbritannia prøver å holde liv i atomavtalen med Iran og kritiserer USAs president Donald Trump for hans hard linje og sanksjoner overfor iranerne.

(©NTB)

Flere nyheter: