Menu
Steven Bergwijn var etterinnkalt i Nederlands tropp, men ble den store spilleren da VM-billetten ble sikret på hjemmebane. Norges kaptein Martin Ødegaard måtte konstatere at sluttspilltørken fortsetter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Europas VM-kvalifisering: 10 klare, 12 henger med – Norge ute

Nederland var det 10. og siste europeiske laget som sikret gruppeseier i VM-kvalifiseringen. 12 lag er klare for å slåss om de tre siste sluttspillbillettene.

Av NTB | 17.11.2021 07:38:53

Sport: Norge var med i kampen om gruppeseier helt til det 84. minutt av kampen i Rotterdam, da Tottenham-spiller Steven Bergwijn utnyttet rommene som åpnet seg fordi Norge satset alt framover i jakt på et nødvendig vinnermål. Etter et norsk balltap i egen sone knallet han inn ledermålet på pasning fra Arnaut Danjuma.

Bergwijn kom med i troppen først etter forfall fra Ajax-spiller Steven Berghuis, men han spilte fra start og bidro med mål og assist da Nederland vant 2-0. På overtid serverte han Memphis Depay pasningen som gjorde at Barcelona-spissen deler toppscorertittelen i den europeiske VM-kvalifiseringen med Harry Kane. De endte begge på 12 mål.

Serbia, Spania, Sveits, Frankrike, Belgia, Danmark, Nederland, Kroatia, England, Tyskland.

Samtidig er det klart hvem som i mars møtes i omspill om Europas tre siste plasser i sluttspillet i Qatar. Heller ikke her nådde Norge opp. Tyrkia vendte til 2-1-seier over Montenegro og endte tre poeng foran det norske laget.

Seedet: Portugal, Skottland, Italia, Russland, Sverige, Wales.

Useedet: Tyrkia, Polen, Nord-Makedonia, Ukraina, Østerrike, Tsjekkia.

Omspilldeltakerne er gruppetoere i VM-kvalifiseringen, unntatt Østerrike og Tsjekkia som er de to beste gruppevinnerne fra fjorårets nasjonsliga som ikke ble blant de to beste i sin VM-kvalifiseringsgruppe.

Russland og Ukraina kan av politiske årsaker ikke trekkes til å møtes i semifinale eller finale, har Uefa bestemt.

Omspillet avvikles med semifinaler 24. og 25. mars, finaler 28. og 29. mars.

Norges neste viktige kamper spilles først i juni. Da er det nasjonsliga, mens de neste kvalifiseringskampene spilles i 2023.

Med Nederlands seier var listen av gruppevinnere komplett. Den ser slik ut, rangert fra gruppe A til J:

Dette er omspilldeltakerne:

Trekningen av omspillet skjer 26. november. Et seedet lag får hjemmekamp mot et useedet lag i hver semifinale. Finalene om VM-plass spilles mellom vinnerne av semifinale 1 og 2, 3 og 4, 5 og 6. Samtidig trekkes hvilken semifinales vinner som får hjemmekamp i hver av finalene.

(©NTB)

Flere nyheter: