Menu
Storbritannias innenriksminister Priti Patel skal om kort tid avgjøre om WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal utleveres til USA, der han er spiontiltalt og risikerer 175 års fengsel. Foto: AP / NTB

Europarådet ber om at Assange ikke blir utlevert til USA

Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Dunja Mijatović, ber Storbritannias innenriksminister Priti Patel om ikke å utlevere Julian Assange til USA.

Av NTB | 18.05.2022 15:45:54

Politikk: Det går fram av et brev som ble publisert onsdag, og som er omtalt av M24.

Mijatović mener anklagene mot Assange, som hun beskriver som brede og vage, er urovekkende og et angrep mot undersøkende journalistikk i og utenfor Europa.

– En utlevering av Assange på dette grunnlaget vil ha en «chilling effect» på pressefriheten, og det vil kunne hemme pressen i å utføre sin oppgave som formidler av informasjon og som offentlig vakthund i demokratiske samfunn, skriver Mijatović i brevet.

Det samme gjorde åtte norske stortingsrepresentanter fra Rødt, SV, MDG og Sp i et brev onsdag.

– Beslutningen du nå er i ferd med å ta på vegne av den britiske regjeringen, er ytterst viktig ikke bare for ditt eget land, men også for Europa og resten av verden, heter det i brevet.

– Tiltalen som kan gi 175 års fengsel for å ha avdekket USAs krigsforbrytelser, gir grunn til bekymring og sender et truende budskap til varslere og journalister verden over, noe både Amnesty International og PEN International blant andre advarer mot, skriver de videre.

– Vi er avhengig av varslere og fri presse for å avdekke maktmisbruk og menneskerettighetsbrudd. Nobels fredspris gikk senest i fjor til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres kamp for pressefrihet. Assange kjemper den samme kampen, men hans avsløringer gikk ut over en av våre allierte. Jeg spør meg om det er derfor regjeringen er så taus, sier hun.

Brevet til Patel er også undertegnet av Tobias Drevland Lund i Rødt, de fire SV-representantene Ingrid Fiskaa, Kathy Lie, Andreas Sjalg Unneland og Freddy André Øvstegård, Rasmus Hansson i MDG og Åslaug Sem-Jacobsen i Sp.

Den internasjonale presseorganisasjonen Reportere uten grenser (RFS), den internasjonale journalistorganisasjonen IFJ og en rekke andre organisasjoner ba også nylig Patel om å avslå USAs krav om utlevering av WikiLeaks-grunnleggeren, som er spiontiltalt i USA der han risikerer opptil 175 års fengsel.

– Jeg skulle jo ønske det var regjeringen som tok et slikt initiativ, men jeg håper dette brevet fra flere representanter kan være med på å presse den britiske innenriksministeren til å droppe utlevering, sier Rødts Sofie Marhaug, som har tatt initiativet til brevet.

(©NTB)

Flere nyheter: