Menu
Tsjekkias statsminister Andrej Babis (t.h) var søndag morgen den første i landet til å få koronavaksinen. Til venstre sitter andre verdenskrigsveteran Emilie Repikova og venter sin tur. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Europa har sparket i gang massevaksinasjon

Søndag gikk startskuddet for massevaksinasjonen i EU med vaksinen til Pfizer og Biontech. De første til å få vaksine er eldre, sårbare og helsearbeidere.

Av NTB | 27.12.2020 10:08:01

Medisin og helse: I Sverige var det 91-årige Gun-Britt Johansson på sykehjemmet Boken i Östergötland som i 8-tiden søndag morgen var først ute med å få vaksinen, melder SVT.

I Danmark var det beboere på fem sykehjem rundt om i landet som var først ute, ifølge Ritzau.

Også i Spania var det en sykehjemsbeboer som fikk det første stikket. 96-årige Araceli Rosario Hidalgo Sanchez sa at hun ikke følte stikket.

I Norge er det en beboer på et sykehjem i Oslo som får den første dosen. De kommende dagene skal 5.000 norske eldre få vaksinen.

I Tsjekkia ble vaksinasjonen innledet av statsminister Andrej Babis, etterfulgt av den 95-årige krigsveteranen Emilie Repikova.

EU-landene setter i gang vaksinasjonen mindre enn én uke etter at EUs legemiddeltilsyn EMA mandag ga grønt lys til vaksinen fra amerikanske Pfizer og tyske Biontech. Vaksinen ankom de første landene i Europa fredag fra fabrikken i Belgia.

Særlig Spania og Italia har vært rammet hardt av viruset. Italia har passert 2 millioner smittetilfeller og 71.600 dødsfall, mens det i Spania er registrert nesten 1,9 millioner tilfeller og 49.000 dødsfall, viser tall fra universitetssykehuset Johns Hopkins.

Frykten er også stor for at situasjonen skal bli forverret av spredningen av den nye og mer smittsomme koronavirusvarianten, først oppdaget i Storbritannia.

Den muterte varianten har blant annet blitt påvist i Spania, Japan, Frankrike, Sverige og Danmark.

– Vaksinen blir gjort tilgjengelig på samme tid i alle EU-land. Og folk vil starte å ta vaksinen i Aten, Roma, Helsinki, Sofia og andre steder, sa von der Leyen.

Likevel var det noen land som var tidligere ute enn andre til å sette de første dosene. Både Tyskland, Ungarn og Slovakia begynte lørdag vaksinasjonen på forskudd.

I Italias hovedstad Roma var det fem leger og sykepleiere som fikk de første stikkene. Også i Polen og Romania kom helsearbeidere først i køen. Der var det henholdsvis sykepleieren Alicja Jukubowska og Michaela Anghel som fikk de første dosene.

Samtidig har smittetallene fortsatt å stige i Europa. I forrige uke var det totalt registrert 14,2 millioner smittetilfeller og 336.589 koronarelaterte dødsfall i EU- og EØS-land viser en oversikt fra Det europeiske smittevernkontoret (ECDC). Storbritannia er ikke medregnet.

I en video postet på Twitter lørdag hyllet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen europeisk samhold i vaksinasjonsarbeidet.

(©NTB)

Flere nyheter: