Menu
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) under en pressekonferanse om havvind i Marmorhallen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

EU vil ha enda mer norsk olje og gass

EU kommer til å ha bruk for både olje og gass fra Norge i lang tid fremover, heter det i en felles uttalelse fra oljeminister Terje Aasland og EUs energitopper.

Av NTB | 23.06.2022 16:01:03

Økonomi og næringsliv: Aasland er torsdag i Brussel hvor han blant annet har hatt møter med EUs klimasjef Frans Timmermans.

I en felles uttalelse publisert etter møtet heter det at Timmermanns, EUs energikommissær Kadri Simson og Aasland er enige om å fortsette å styrke samarbeidet på energiområdet, med mål om å få et tettere energipartnerskap på lang sikt.

I uttalelsen vises det til at Norge er en viktig leverandør av gass til Europa og at dette forventes å fortsette ut året.

– Gitt de høye produksjonsnivåene i Norge i løpet av de første månedene av året – en trend som er forventet å fortsette resten av året – er det et stort potensial for økt salg til Europa i 2022, nærmere 100 THw ekstra energi til det europeiske markedet, heter det i uttalelsen.

Russland har lenge vært den viktigste eksportøren av gass til EU, med Norge på andreplass. De siste månedene har imidlertid Russland redusert gasseksporten til Polen, Bulgaria, Finland, Nederland, Danmark og Tyskland.

Også når det gjelder oljeeksport ser EU for seg at Norge kan spille en nøkkelrolle i årene fremover.

– Norge har betydelige gjenværende olje- og gassreserver og kan, gjennom fortsatt leting, nye funn og utbygging av felt, fortsette å være en viktig leverandør til Europa også på lengre sikt utover 2030.

– EU støtter Norges fortsatte leting og investering for å levere olje og gass til det europeiske markedet, heter det i uttalelsen.

(©NTB)

Flere nyheter: