Menu
EU vil gi midlertidig, kollektiv beskyttelse til flyktninger fra Ukraina. Foto: Zoltan Balogh / AP / NTB

EU vil gi kollektiv beskyttelse til flyktninger fra Ukraina

EUs innenriksministre er enige om å ta i bruk et massefluktdirektiv som gir kollektiv beskyttelse til alle som flykter fra Ukraina. Norge vurderer det samme.

Av NTB | 03.03.2022 17:41:31

Krig og konflikter: – Historisk avgjørelse i EUs justis- og innenriksråd nå; EU vil gi midlertidig beskyttelse til alle som flykter fra krigen i Ukraina. EU står sammen om å redde liv, skriver EUs innenrikskommissær Ylva Johansson på Twitter.

EUs innenriks- og justisministre var torsdag samlet i Brussel for å diskutere forslaget fra EU-kommisjonen om å gi kollektiv, midlertidig beskyttelse til alle flyktninger fra Ukraina. Dette sluttet altså de 27 medlemslandene seg til.

Hun lover å komme med en rask avklaring på om Norge vil følge i EUs fotspor.

– Regjeringen er klar til å gi beskyttelse til de menneskene som er på flukt fra bomber i Ukraina. Vi kommer raskt til å se på detaljene i det EU har gått inn for og vurdere hvordan vi skal innrette dette i Norge, sa Mehl til NTB etter møtet.

Direktivet om kollektiv beskyttelse av flyktninger ble opprettet etter krigen på Balkan på 1990-tallet, men ble aldri tatt i bruk. Det er dermed første gang i historien at EU vil gi kollektiv beskyttelse til alle som flykter fra en spesifikk krig i et land.

Rundt én million ukrainske flyktninger hadde torsdag ankommet EU-land. Den russiske invasjonen startet torsdag for en uke siden.

Norge vil i første omgang avlaste Ukrainas naboland, sa statsminister Jonas Gahr Støre til NTB tidligere torsdag.

– I første omgang skal vi hjelpe nabolandene som har mottatt den store flyktningbølgen. De er utsatt for en enorm belastning.

– Så kan det bli snakk om å fordele flyktningene til europeiske land, og der skal Norge være ett av dem. Det forbereder vi nå gjennom utlendingsmyndighetene og i nær kontakt med kommuner.

På spørsmål om hvordan dette praktisk skal gjennomføres, viser Støre til at Norge har gode erfaringer fra 1990-tallet.

– Da går det i retning av at det er en veldig praktisk måte å gjøre det på nå også.

Høyre-leder Erna Solberg har ikke ønsket å tallfeste hvor mange Norge bør ta imot, men trekker overfor NTB fram sårbare grupper.

– Gir du kollektivt opphold, må du forholde deg til de som kommer med samme begrunnelse og beskyttelsesgrunnlag.

– Vi må avhjelpe de som er særlig sårbare, kanskje hente noen som har størst utfordringer, om det er eldre, mødre med barn. Så vil det helt sikkert være noen som ønsker å være i nærområdene i håp om at de kan ha kontakt, sa Solberg til NTB før EU-møtet torsdag.

Fremskrittspartiet er på sin side imot å ta i bruk ordningen, som utlendingsloven åpner for, og vil i stedet gi flyktninger midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse.

– Da legges det til rette for at man kan reise tilbake til Ukraina og være med å bygge opp landet når det blir fred, sa Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB tidligere torsdag.

– Dette er vårt nærområde, og derfor skal Norge bidra.

Til stede på møtet var også justisminister Emilie Mehl (Sp).

Regjeringen har tidligere åpnet for å gi kollektiv beskyttelse til ukrainere på flukt, men har avventet EUs beslutning.

En lang rekke partier på Stortinget har tidligere krevd at flyktninger fra Ukraina får midlertidig opphold i Norge etter bestemmelsen om kollektiv beskyttelse. Tidligere i uken sluttet også Høyre seg til.

Flere nyheter: