Menu
Ursula von der Leyen og EU-kommisjonen vil betale ut fem milliarder euro til Ukraina fra bistandspakken medlemslandene vedtok i mai. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

EU vil dele ut 5 milliarder euro i økonomisk støtte til Ukraina

EU-kommisjonen foreslår å betale ut ytterligere 5 milliarder euro i direkte økonomisk støtte til Ukraina.

Av NTB | 07.09.2022 13:30:49

Politikk: Kommisjonens leder Ursula von der Leyen opplyser om forslaget Twitter. Summen tilsvarer nesten 50 milliarder kroner etter dagens kurs.

Fra før har EU gitt omkring 10 milliarder euro i støtte til landet etter Russlands invasjon, fordelt på både militær støtte, pengebidrag og humanitær hjelp.

– Situasjonen i Ukraina krever vår fulle støtte, skriver von der Leyen i meldingen onsdag.

En EU-diplomat sier pakken er en del av et løfte fra G7-gruppen om 39 milliarder i bistand for å fylle på statskassen i det hardt prøvede og krigsherjede landet.

De fem milliardene er del to av en pakke på totalt ni milliarder euro, som EU-landenes ledere ble enige om i mai, opplyser kommisjonen i en pressemelding. Den har blitt forsinket fordi noen medlemsland har vært i tvil om hvorvidt et land i krig kan påta seg langsiktige lån.

Den første milliarden fra bistandspakken ble fordelt tidlig i august, mens restbeløpet på opptil 3 milliarder «vil bli gjort tilgjengelig så raskt som mulig».