Menu
Josep Borrell, EUs utenrikssjef, sier i en uttalelse mandag at valgresultatet i Venezuela ikke er til å stole på.

EU: Valgresultatet i Venezuela er ikke troverdig

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier i en uttalelse på vegne av de 27 medlemslandene i EU at valgresultatet i Venezuela ikke er troverdig eller representativt.

Av NTB | 07.12.2020 17:08:24

Politikk: Borrell sier etter et møte i Brussel mandag at gjennomføringen av valget hadde mislyktes i å følge et minimum av internasjonale standarder.

Venezuelas president Nicolás Maduro har erklært seier i søndagens valg på ny nasjonalforsamling, som ble boikottet av opposisjonen og hvor valgdeltakelsen var svært lav.

Borrell peker på mangelen på reell opposisjon i valget og at opposisjonsledere er blitt diskvalifisert og forfulgt. Derfor kan ikke EU anerkjenne valgprosessen som troverdig, inkluderende eller gjennomsiktig. EU kan dermed heller ikke anerkjenne resultatet som folkets vilje, ifølge Borrell.

EUs utenriksministre oppfordrer venezuelanske myndigheter til å begynne en prosess for å få til en fredfull, inkluderende og bærekraftig løsning på den politiske krisen i landet.

Opposisjonen vant parlamentsvalget i 2015, og opposisjonsleder Juan Guaidó ble valgt til nasjonalforsamlingens leder noen år senere. Dette dannet grunnlag for hans påstand i fjor om at han er Venezuelas rettmessige fungerende president.

Selv om Maduro har makten i landet, har USA og en lang rekke andre land anerkjent Guaidó som Venezuelas midlertidige president.

Maduro ligger an til å få et stort flertall i forsamlingen i det sterkt polariserte Venezuela. Med over 80 prosent av stemmene opptelt har Maduro og hans sosialistiske partifeller 67,7 prosent oppslutning.

Nasjonalforsamlingen har inntil nå vært den eneste viktige institusjonen i Venezuela som ikke har vært kontrollert av Maduro.

(©NTB)

Flere nyheter: