Menu
To dager etter at Viktor Orban ble gjenvalgt, varsler EU-kommisjonens leder at de har startet en formell prosess som kan føre til kutt i utbetaling av EU-midler til Ungarn. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

EU-topp: Utbetalinger til Ungarn kan bli kuttet

Ungarn kan bli det første EU-landet som får redusert utbetaling av midler fra unionen på grunn av brudd på rettsstatens prinsipper, sier EU-kommisjonens leder.

Av NTB | 05.04.2022 18:34:26

Økonomi og næringsliv: Ursula von der Leyen sier EU starter en formell prosess mot Ungarn for ikke å holde rettsstatlige prinsipper i hevd. Den aktuelle prosedyren er aldri brukt før og kan altså føre til kutt i utbetalingene til Ungarn fra EU-budsjettet.

– EU- kommisjonen vil nå sende et formelt varsel om at mekanismen blir iverksatt, sa von der Leyen til EU-parlamentet, som er samlet i plenum i franske Strasbourg denne uken. Hun sier korrupsjon er et tydelig problem i Ungarn.

– Ikke straff ungarske velgere for å uttrykke en mening som ikke faller i smak i Brussel, sier statsminister Viktor Orbáns stabssjef Gergely Gulyas.

Von der Leyens advarsel kommer bare to dager etter at Orbán sikret seg gjenvalg. Med et solid flertall i nasjonalforsamlingen er det også uklart hvor stor skade prosessen vil påføre ham i hjemlandet.

Fra EU-hold er Orbán gjentatte ganger beskyldt for å ikke opprettholde demokratiske normer. Striden har blant annet stått om domstolenes uavhengighet, mediefrihet og misbruk av EU-midler.

Den siste tiden har Orbán også markert seg som en av Russlands siste – og varmeste – støttespillere i Europa. Han har avvist ukrainske forespørsler om våpen og nekter andre land å sende våpen til Ukraina via Ungarn.

Mens de fleste reaksjoner mot et medlemsland krever enstemmighet i EU, er terskelen lavere for å utløse denne mekanismen. 15 medlemsland som representerer 65 prosent av unionens innbyggere, må være enige før Ungarn kan straffes økonomisk. Landet har en rekke ankemuligheter i løpet av prosessen.

Den første reaksjonen fra Budapest lot ikke vente på seg. Ungarns regjering mener EU «begår en feil» ved å sette i gang en prosess mot landet.

Mekanismen von der Leyen snakker om, ble vedtatt på et toppmøte i 2020 etter press fra flere land, blant dem Østerrike og Nederland, som ville beskytte fellesskapets midler. Både Polen og Ungarn motsatte seg løsningen og gikk til EU-domstolen, men fikk ikke medhold. EU-parlamentet har på sin side gått til rettslige skritt for å få kommisjonen til å ta mekanismen i bruk mot nettopp Polen og Ungarn.

(©NTB)

Flere nyheter: