Menu
En flaske med Janssen-vaksinen på et vaksinesenter i New York. Vaksinen er utviklet av nederlandske Janssen Vaccines, et datterselskap av det amerikanske legemiddelkonsernet Johnson & Johnson. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

EU-tilsyn gransker blodpropper blant Janssen-vaksinerte

Tilfeller i USA der folk har fått blodpropp etter å ha fått Janssens koronavaksine, gjør at EUs legemiddeltilsyn åpner en granskingssak.

Av NTB | 09.04.2021 16:02:50

Vitenskap og teknologi: Tilfellene som skal undersøkes, er av samme type som dem som knyttes til AstraZeneca-vaksinen: Blodpropper i kombinasjon med et lavt antall blodplater.

Legemiddeltilsynet EMA opplyste fredag at de har opprettet en såkalt signalsak der tilgjengelig informasjon om vaksinen undersøkes nærmere. Saken ble i Norge først omtalt av NRK.

Totalt skal det være snakk om fire tilfeller av blodpropp i USA. Over 4,8 millioner mennesker i USA har fått vaksinen, som også er kjent under navnet Johnson & Johnson.

Vaksinen skiller seg ut ved at kun én dose trengs for å bli fullvaksinert.

Så langt er det kun i USA at Janssen-vaksinen er tatt i bruk. Men den er også godkjent i EU og Norge, og den skal etter planen tas i bruk i Europa i løpet av noen uker.

Norske myndigheter regner med å få et stort antall doser av vaksinen i juni, og den kan derfor få stor betydning for vaksineringen av yngre mennesker.

– Det er rapportert fire alvorlige tilfeller av blodpropp etter bruk av vaksinen. Folkehelseinstituttet mener det er bra at dette tas på alvor og at EMA går i dybden for å undersøke hva dette dreier seg om, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i en uttalelse til NTB.

– Vi tar dette med videre i vurderingene våre rundt bruk av vaksinen i Norge, sier han om EMAs gransking.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk understreker overfor NRK at det eventuelt dreier seg om meget sjeldne bivirkninger.

Allerede i midten av mars opplyste Läkemedelsverket i Sverige at de fulgte med på om Janssen-vaksinen kunne øke risikoen for blodpropper. Bakgrunnen var funn i en studie av vaksinen.

– Det var ikke nok til at man kunne konkludere at det har en sammenheng med vaksinen. Men det er et spørsmål som overvåkes, sa Ulla Wändel Liminga, ansvarlig for legemiddelsikkerhet ved Läkemedelsverket.

I Norge er all bruk av denne vaksinen inntil videre stanset. Skulle både AstraZenecas vaksine og Janssen-vaksinen bli fullstendig droppet i Norge, vil det få konsekvenser for framdriften i vaksineringen.

Da kan det ta mellom 9 og 13 uker lenger å vaksinere alle over 18 år, ifølge Bukholm.

Vaksinene til Janssen og AstraZeneca er basert på lignende teknologi. For begge vaksinene er det imidlertid snakk om svært få tilfeller av alvorlig sykdom sammenlignet med alle som er blitt vaksinert.

EMA opplyste tidligere denne uken at det var rapportert om 222 tilfeller av sjeldne blodpropper i Storbritannia, EU og de andre EØS-landene. Rundt 34 millioner mennesker hadde fått AstraZeneca-vaksinen i de samme landene.

Ett av de amerikanske tilfellene oppsto i siste fase av testingen av vaksinen, mens de andre tre er nyere. En av pasientene døde, ifølge EMA.

Bukholm understreker at det så langt ikke er fastslått noen årsakssammenheng mellom Janssen-vaksinen og blodproppene.

Bekymring for blodpropper har ført til at en rekke land kun vil tilby AstraZenecas koronavaksine til personer over en viss aldersgrense.

(©NTB)

Flere nyheter: