Menu
EU-president Ursula von der Leyen kunngjorde lørdag nyheten om at EU har sikret ytterligere 1,8 milliarder doser av Pfizer/Biontech-vaksinen. Foto: Violeta Santos Moura / AP / NTB

EU sikrer ytterligere 1,8 milliarder Pfizer-vaksiner

En ny avtale sikrer EU ytterligere 1,8 milliarder doser av vaksinen fra Pfizer/Biontech. FHI sier det er for tidlig å si hva dette innebærer for vaksineringen i Norge.

Av NTB | 08.05.2021 12:39:31

Medisin og helse: – Glad for å kunngjøre at EU-kommisjonen nettopp har godkjent en kontrakt med en garanti på 900 millioner doser, skriver EU-president Ursula von der Leyen på Twitter.

Kontrakten inkluderer dessuten også en opsjon på ytterligere 900 millioner doser av vaksinen, som har vært en essensiell del av EU-landenes vaksineprogram, også her i Norge.

Avtalen gjelder over en periode fram til 2023.

EU kunngjorde for en drøy måned siden at kontraktsforhandlinger var satt i gang, og von der Leyen uttalte da at EU var nødt til å satse på vaksineteknologi som har vist at de duger.

Totalt er det godkjent fire koronavaksiner i EU og Norge. Dette er nevnte Pfizer/Biontech, samt Moderna, AstraZeneca og Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson.

De to sistnevnte har imidlertid vært gjenstand for pauser og stans knyttet til alvorlige bivirkninger. Dette har ikke vært tilfelle for de to førstnevnte.

– Norge kommer uavhengig av dette til å få gode forsyninger med vaksine nå fram mot sommeren, og vi er optimistiske med tanke på vaksinasjon av den voksne del av befolkningen basert på dagens planer for levering av vaksiner, sier hun til NTB.

Hun sier at status nå er at alle nordmenn over 18 år sannsynligvis vil bli tilbudt første vaksinedose før juli måned er omme.

Von der Leyen skriver også at ytterligere kontrakter og vaksineteknologi er på vei, uten å utdype dette nærmere.

Det er ennå uklart hvor mange av disse nye dosene som vil komme Norge til gode. Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til NTB at det er for tidlig å si hvilken betydning den nye avtalen får for vaksineringen her til lands.

(©NTB)

Flere nyheter: