Menu
EUs utenrikssjef Josep Borrell går hardt ut mot Russland og sier landet bevisst bruker mateksport som pressmiddel. Her er Borrell under en pressekonferanse i Brussel i mai. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

EU: Russlands krig i Ukraina kan forårsake sultkatastrofe

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier Russland bevisst bruker korneksport som våpen og pressmiddel. Han advarer mot at det kan føre til en global katastrofe.

Av NTB | 18.06.2022 16:46:10

Ulykker og naturkatastrofer: – Vi må så raskt som mulig sette Ukraina i stand til å eksportere korn via Svartehavet, konstaterer Borrell i en bloggpost lørdag.

– Vi ser også en «kamp om narrativet» rundt den russiske eksporten av korn og gjødsel. Våre sanksjoner retter seg ikke mot denne eksporten, og vi står klar til å samarbeide med FN og våre partnere for å hindre uønskede følger for matsikkerheten i verden, fortsetter utenrikssjefen.

Borrell viser til at sultsituasjonen i verden er blitt bedre gjennom flere tiår. Et utviklingsmål som ble fastsatt i 2015 var å få bukt med problemet globalt innen 2030.

Siden da har imidlertid utviklingen snudd. Under pandemien er situasjonen blitt langt verre.

Verdens matvareprogram (WFP) anslår at tallet på underernærte har steget fra 132 millioner før pandemien til 276 millioner tidlig i 2022. Nå har tallet igjen steget – til 323 millioner mennesker.

Han viser til at Ukraina i mange tiår har vært en av verdens viktigste matprodusenter.

– I dag angriper Putins styrker landbruksområdene i Ukraina med granater og miner og okkuperer områder. De angriper landbruksutstyr, lagerbygninger, markeder, veier og bruer i Ukraina og blokkerer landets havner, noe som hindrer eksport av millioner av tonn korn til verdensmarkedet, sier Borrell, og fortsetter:

– Russland har gjort Svartehavet til en krigssone, de blokkerer forsendelser av korn og gjødsel fra Ukraina, men påvirker også russisk utskiping av varer, sier utenrikssjefen, som beskylder Russland for å operere med kvoter og avgifter på sin egen korneksport.

– Russland har gjort et bevisst politisk valg om bruke denne eksporten som våpen og et verktøy for å presse alle som står opp mot deres aggresjon, sier han.

– For verdens skyld må vi håpe på at det kan komme en enighet, sier Scholz til nyhetsbyrået DPA, med henvisning til pågående forhandlinger om en mulig eksportkorridor i Svartehavet.

– Russland må sørge for trygg passasje og samtidig gi troverdige forsikringer om at korridoren ikke vil bli brukt til invasjon. Det kan ikke være slik at skip med korn forlater Ukrainas havner, mens russiske marinefartøy setter kursen for de samme havnene, sier den tyske statsministeren.

Etter et møte med Scholz og andre leder i Kyiv torsdag kritiserte Ukrainas president Volodymr Zelenskyj Russland og sa at landet forårsaker en matkrise i deler av Afrika og Asia ved å hindre Ukrainas eksport.

– Eventuell sult i de fattigste landene vil fullt og helt ligge på samvittigheten til USA og europeisk byråkrati, sa Putin.

Han avviste at Russland hindrer ukrainsk eksport, og sa at Russland har mulighet til å øke sin egen eksport av både korn og gjødsel, og sa at landet kommer til å sende mat til Midtøsten og Afrika.

– Den uberettigede og uprovoserte angrepskrigen mot Ukraina fører til at flere hundre millioner mennesker står i fare for å rammes av hungersnød, sier EUs utenrikssjef.

Tysklands statsminister Olaf Scholz ber også Russland bidra til å dempe matkrisen ved tillate at korn blir skipet ut fra ukrainske havner.

Russlands president Vladimir Putin hevdet i en tale fredag at den globale matkrisen som følge av sviktende eksport fra Ukraina er vestlige lands skyld.