reklame for Sheiken Bowling
Menu
President Mahmoud Abbas høster kritikk fra EU og Hamas etter sin beslutning om å utsette valgene i de palestinske områdene på ubestemt tid. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB

EU protesterer mot utsettelse av Palestina-valg

EU tar kraftig avstand fra Palestinas president Mahmoud Abbas' beslutning om å utsette valgene.

Av NTB | 30.04.2021 11:39:50

Krig og konflikter: – Beslutningen om å utsette de planlagte palestinske valgene, inkludert valget til lovgivende forsamling, som skulle ha vært holdt 22. mai, er dypt skuffende, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Det må straks fastsettes en ny dato for valg, legger EUs utenrikssjef til.

Valgutsettelsen ble kunngjort av president Mahmoud Abbas sent torsdag kveld, til protester fra Hamas.

85 år gamle Abbas ble valgt til president etter at Yasser Arafat døde i 2004, og han har styrt på overtid siden perioden hans utløp i 2009. Han har ikke utpekt noen arveprins.

Abbas begrunner utsettelsen av valgene med at Israel ikke vil gi garantier om at palestinerne i Øst-Jerusalem får stemme.

Israel annekterte Øst-Jerusalem i 1980 og ser på den østlige delen av byen som del av sin «udelelige hovedstad».

Verdenssamfunnet godtar ikke annekteringen og har siden 1967 krevd israelsk tilbaketrekning, og palestinerne krever Øst-Jerusalem som framtidig hovedstad,

– Utsettelse er ikke er i tråd med den nasjonale konsensus eller folkets vilje, slår Hamas fast i en kunngjøring.

Valget må avholdes, også i Øst-Jerusalem, med eller uten samarbeid fra Israel, krever Hamas.

Valgresultatet ble likevel ikke anerkjent av EU, USA, Israel og flere andre land, som stempler Hamas som en terrororganisasjon.

USA svarte med å ruste opp de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrker, som få måneder senere havnet i væpnet konflikt med Hamas som jaget dem ut av Gazastripen.

Abbas kalte dette et kupp og dannet en ny midlertidig regjering. Den har siden styrt på Vestbredden og representert Palestina internasjonalt, mens Hamas har styrt på Gazastripen.

Mange palestinere vil i stedet ha Fatah-lederen Marwan Barghouti som president, men han soner fem livstidsdommer i et israelsk fengsel.

En israelsk domstol fant i 2004 Barghouti skyldig i medvirkning til drap på israelere under intifadaen, den palestinske oppstanden som brøt ut i de okkuperte områdene fire år tidligere.

Rundt 150.000 andre stemmeberettigede palestinerne i Øst-Jerusalem har i henhold til avtalen rett til å avgi stemme med eller uten israelsk tillatelse.

Israelske myndigheter nekter imidlertid palestinske myndigheter å operere i Øst-Jerusalem.

Etter planen skulle det holdes valg på ny lovgivende forsamling i de palestinske områdene 22. mai, etterfulgt av presidentvalg 31. juli.

– Vi har besluttet å utsette valget fram til det foreligger en garanti om Jerusalem og retten våre folk i Jerusalem har til å utøve sine demokratiske rettigheter, sa Abbas etter et møte med andre palestinske ledere torsdag.

Hamas, som ifølge meningsmålinger ligger godt an til å stikke av med seieren i valget på lovgivende forsamling, protesterer på utsettelsen og kaller det «et kupp» fra Abbas og hans Fatah-parti.

Sist palestinerne holdt valg til lovgivende forsamling, var i 2006. Hamas vant, og valget var ifølge internasjonale observatører både fritt og rettferdig.

Fatah er splittet foran vårens valg, og to av tre palestinere er ifølge ferske meningsmålinger misfornøyde med president Abbas.

Ifølge Oslo-avtalen har rundt 6.000 palestinere i Øst-Jerusalem rett til å avgi stemme i palestinske valg via israelske postkontorer.

(©NTB)

Flere nyheter: