Menu
EU-president Charles Michel under en tale i Alexandroupolis nord i Hellas tirsdag. Foto: Dimitris Papamitsos / AP / NTB

EU-presidenten åpner for å gi beslaglagte russiske verdier til Ukraina

EU bør konfiskere og selge russiske aktiva som er fryst gjennom sanksjoner. Pengene bør gå til å gjenoppbygge Ukraina, sier EU-president Charles Michel.

Av NTB | 05.05.2022 17:45:59

Politikk: Et forslag om at beslaglagte russiske midler bør gå til å reparere ødeleggelsene i Ukraina, er tidligere også fremmet i USA. Luksusyachter, herregårder, helikoptre, kunst og bankkontoer er blant det som er beslaglagt fra styrtrike russiske oligarker som omfattes av EUs og USAs sanksjoner.

I begynnelsen av april sa EU at verdier på omkring 30 milliarder euro er frosset. De er knyttet til sanksjonerte russere og hviterussere. Spørsmålet er nå hva som skal skje med midlene.

– Personlig er jeg helt overbevis om at det er ekstremt viktig å ikke bare fryse verdier, men også å gjøre det mulig å konfiskere midlene og gjøre dem tilgjengelige for gjenoppbyggingen av landet, sier Michel i et intervju med det statlige ukrainske nyhetsbyrået Interfax-Ukraina.

I april anslo den ukrainske regjeringen av det ville koste minst 565 milliarder euro å reparerer og gjenoppbygge ødeleggelsene den russiske invasjonen har forårsaket.