Menu
Fifa og president Gianni Infantino får hard medfart i EU-parlamentet. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

EU-parlamentet til kraftig angrep på Fifa: Korrupsjonen er utstrakt, systematisk og dypt forankret

EU-parlamentet vedtok torsdag en resolusjon rundt menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Samtidig rettes tungt skyts mot Det internasjonale fotballforbundet.

Av NTB | 24.11.2022 13:36:47

Sport: I resolusjonen parlamentarikerne til slutt ble enige om, kritiseres prosessen som endte opp med å gjøre Qatar til VM-verter i harde ordelag. Samtidig beklager man dødsfallene til «de mange tusen migrantarbeiderne» som mistet livet under forberedelsene til sluttspillet.

Videre heter det blant annet at tildelingen av mesterskapet ble gjort på bakgrunn av troverdige påstander om korrupsjon og bestikkelser. Prosessen omtales som lite åpen og mangelfull med hensyn til risikovurdering.

Korrupsjonen i Det internasjonale fotballforbundet omtales således som utstrakt, systematisk og dypt forankret. I tillegg understreker parlamentarikerne hvordan Fifa på alvorlig vis har skadet «ryktet og integriteten til internasjonal fotball».

Parlamentet ber om at det EU-land, og i særdeleshet de med toneangivende nasjonale ligaer som Frankrike, Tyskland, Italia og Spania, utøver press mot Fifa og Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å få reformert Fifa.

«Dette må inkludere innføring av demokratiske og transparente prosedyrer ved tildeling av fotball-VM og streng implementering av menneskerettighets- og bærekraftskriterier for vertsland», heter det.

(©NTB)