Menu
Danmark har allerede begynt å utstede koronapass, og med tirsdagens vedtak i EU-parlamentet er alle formaliteter på plass før de tas i bruk i hele unionen fra månedsskiftet. Foto: Signe Goldmann / Ritzau Scanpix / AP / NTB

EU-parlamentet gir grønt lys for koronapass

EUs koronapass har fått tommelen opp i EU-parlamentet. Dermed ligger det an til at europeerne får bevegelsesfriheten tilbake til sommerferien.

Av NTB | 09.06.2021 11:08:16

Politikk: Forslaget som regulerer det digitale koronapasset for EU-borgere, ble vedtatt med 546 mot 93 stemmer, mens reglene for personer fra land utenfor unionen ble vedtatt med 553 mot 91 stemmer, opplyser parlamentet.

Koronapasset skal utstedes gratis og finnes i digital versjon og på papir. Det bekrefter at en person er vaksinert, har blitt frisk etter covid-19-sykdom eller nylig har testet negativt.

– I dag har parlamentet staket ut kursen for å gjenopprette bevegelsesfriheten og et fungerende Schengen-område samtidig som kampen mot pandemien fortsetter. Koronasertifikatet skal gjelder fra 1. juli og sikre trygge reiser i sommer, sier lederen for parlamentets borgerrettskomité, Juan Fernando López Aguilar. Enkelte EU-land har allerede begynt å utstede koronapass, blant annet Danmark.

EU-institusjonene er enige om at medlemslandene ikke skal legge restriksjoner på reiser – som karantene, isolasjon eller testkrav – for dem som har koronapass «med mindre de er nødvendige og forholdsmessige for å sikre folkehelsen».

Justiskommissær Didier Reynders opplyste tirsdag at over en million EU-borgere allerede har skaffet seg koronapasset.

(©NTB)

Flere nyheter: