Menu
EU-president Charles Michel vil holde fast på atomavtalen med Iran. Etter at USA trakk seg fra avtalen har konflikten mellom USA og Iran eskalert, og Iran har gått bort fra store deler av avtalen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

EU og Storbritannia slår ring om atomavtalen med Iran

EU lover å holde fast ved atomavtalen med Iran, til tross for at USA har trukket seg og iranerne har slått en strek over deler av avtalen.

Av NTB | 09.01.2020 15:40:12

Politikk: EU-president Charles Michel omtaler i en kunngjøring atomavtalen som «et viktig redskap for regional stabilitet» og advarer Iran mot å fatte beslutninger som ikke kan omgjøres.

– EU har sine egne interesser og sin egen visjon og vil styrke sin internasjonale rolle, tvitret han etter å ha snakket med Irans president Hassan Rouhani på telefonen torsdag.

Storbritannias statsminister Boris Johnson snakket også med den iranske presidenten og forsikret om at også britene vil slå ring om avtalen og «videreføre dialogen for å hindre spredning av atomvåpen og redusere spenningen».

President Donald Trump trakk i mai 2018 USA fra atomavtalen og gjeninnførte sanksjonene mot Iran.

Onsdag oppfordret Trump de andre signaturlandene – Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland – om å reforhandle avtalen, et krav de i likhet med Iran tidligere har avvist.

Ledelsen i Teheran fastholder imidlertid at landets atomprogram utelukkende har et sivilt formål og at det ikke foreligger planer om å utvikle atomvåpen.

Iran fortsetter også samarbeidet med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som skal fortsette å overvåke det iranske atomprogrammet og landets installasjoner.

Russland understreket også viktigheten av å «sikre fortsatt gjennomføring av avtalen», het det i en uttalelse fra russisk UD tidligere in uka.

Etter USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar kunngjorde Iran at de vil slå en strek over deler av atomavtalen og trappe opp anrikingen av uran.

(©NTB)

Flere nyheter: